Весић: Закупци пословних простора Града ослобођени закупнина за мај, а сви угоститељи за легалне баште без накнаде за јун и јул

Нема коментара Share:

29.04.2021.
Заменик градоначелника Горан Весић рекао је данас на седници Скупштине града да се одлука о нефактурисању закупнине онима који обављају угоститељску делатност у пословном простору на којем је носилац права јавне својине Град Београд, односно на којем Град има посебна својинска овлашћења, односи на укупно 481 закупца, то јест 481 правно лице, те искоришћеност више од 41.000 квадрата пословних простора.

– Желели смо да помогнемо угоститељима да изађу на крај с кризом у којој се налазе, јер епидемија ковида-19 није само здравствена већ и економска и друштвена криза. Током марта и априла део угоститељских објеката није радио на основу одлуке Кризног штаба, у међувремену су отворене баште, а одлука која је донета јуче на предлог Града Београда и Привредне коморе Србије подразумева да се по одређеним условима од 8. маја отворе и затворени делови угоститељских објеката. За нас је ова област важна јер на првом месту ту ради око четрдесет хиљада људи, од чега живи исто толико породица. Осим тога, овај сектор је важан због туризма и наплате ПДВ-а од чега „живе” и Град и Република и купује се неопходна здравствена опрема. Зато смо донели одлуку да ове закупце ослободимо закупнине за мај, рачунајући да ћемо тако надокнадити период када нису радили. Осим тога, доносимо и допуну Одлуке о накнади за коришћење јавних површина за територију Београда, која се заправо односи на баште. Сви угоститељи који имају баште на јавним површинама ослобађају се од плаћања такса за јун и јул, али само они угоститељи који имају легалне баште – прецизирао је Весић.

Упутио је апел свим другим власницима пословног простора да следе пример Града, али и да путем општина угоститељи пријаве баште како би искористили дату погодност. Весић је подсетио да је Република за привреду до сада дала више од осам милијарди евра, а део је отишао и на сектор угоститељства. Прецизирао је да попуњеност у београдским хотелима полако прелази тридесет одсто, а уколико држава буде потписала билатерални споразум са Израелом хотели би у мају и јуну могли да буду напуњени. Ако се то деси, надаље би почели више да раде и ресторани, и туризам, а покренуо би се и читав ланац, оценио је заменик градоначелника.

– Ово што радимо јесте битка за радна места. Свесно се одричемо дела прихода да бисмо помогли људима који раде у угоститељству како би исплаћивали плате запосленима – рекао је Весић.

Весић је подсетио и да је са данашњим даном у Београду вакцинисано 42,9 одсто пунолетног становништва, а ревакцинисан је скоро 31 одсто. Ускоро, додао је Весић, имаћемо сваког трећег Београђанина ревакцинисаног, а више од педесет одсто вакцинисаних, док у популацији старијих тај проценат износи скоро 73 одсто.

– Имамо разлог да тражимо да у Београду мере буду другачије него у општинама које имају пет, шест или десет одсто вакцинисаних. Због тога сам на седници Кризног штаба иницирао да се мере одређују регионално – истакао је Весић и најавио да од наредне недеље, у сарадњи са великим привредним субјектима, почиње и вакцинација у тржним центрима.

Што се пре будемо вакцинисали пре ћемо почети нормално да живимо, а до тада ћемо помоћи угроженима, међу којима су и угоститељи, истакао је Весић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Никола Никодијевић честитао Васкрс

Следећа вест

Вeсић: Увoдимo стaндaрдe у тaкси прeвoз у Бeoгрaду

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *