Радојичић: Поносан сам на Београђане, држимо лидерску позицију у вакцинацији грађана

Нема коментара Share:

18.05.2021.
Београд држи лидерску позицију када је у питању вакцинација грађана, јер има најбоље резултате захваљујући доброј организацији еУправе, али и председнику Александру Вучићу, који је одлучио да делује и пре него што су други у свету уопште размишљали о набавци вакцина, што је била права лидерска одлука, изјавио је градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић гостујући на ТВ Пинк.

– Наравно, и Град Београд је у смислу те организације дао велики допринос. Веома сам захвалан свом тиму који даје све од себе да се што више људи вакцинише. У овом тренутку имамо 38,1 одсто људи који су реваРадојичић: Правовремена реакција надлежних служби након експлозије у Чика Љубиној улици, повређенима указана помоћ, ватра брзо угашенаРадојичић: Поштујмо веру и придржавајмо се епидемиолшких меракцинисани, а укупно 47,2 одсто грађана који су примили бар једну дозу вакцине. На тај начин се приближавамо колективном имунитету и у овом тренутку имамо значајно олакшање када је реч о епидемиолошкој ситуацији – рекао је Радојичић.

Када се помиње 21. јун као могући датум када ће моћи да се организују неки концерти и фестивали, градоначелник је истакао да је за то услов да дневно буде испод сто људи заражених и да проценат вакцинације пређе 50 одсто.

– Свест Београђана је кључни моменат који не смемо да заборавимо. У најтежим тренуцима пандемије већина људи се придржавала мера и поносан сам на Београд и Београђане. Важно је било да људима приближимо и олакшамо вакцинацију, коју смо спровели и на јавним местима, као и у приградским деловима града. Цела ова ситуација показала је колико је важно јавно здравље, односно здрава популација – навео је градоначелник и додао да је ковид-19 оставио последице код људи који имају и друге болести, те да би требало водити рачуна о томе колико је јавно здравље значајна област у коју мора да се улаже и о којој мора да се размишља. 

Градоначелник је напоменуо да је добра комуникација са људима кључна у процесу имунизације.

– Неопходно је да са људима разговарамо и да разрешимо њихове недоумице и дилеме. Вероватно ће са одређеним процентом људи бити тешко остварити солидну комуникацију, али осталима можемо да објаснимо и разјаснимо нејасне ствари – нагласио је Радојичић.

Према његовим речима, дефинитивно је дошло до релаксације мера и можда би требало ићи у том правцу да вакцинисани људи имају неке повластице. 

– И у наредном периоду мере ће бити релаксиране и вероватно ће у току лета свима бити значајно лакше, али треба посебно бити опрезан у другој половини лета и на јесен. Јуче смо донели одлуку да је дозвољено окупљање до стотину људи на стручним скуповима и на тај начин крећемо у правцу поновног оживљавања града – рекао је градоначелник.

Радојичић је најавио да ће, између осталог, ако се испуне епидемиолошки услови, бити организована традиционална манифестација „Колективно венчање”, које се одржава испред Старог двора. 

– То је једна лепа манифестација и важно је да се у том сегменту вратимо у нормалан живот, да нас буде више. Град Београд ће ове године издвојити 30 милиона динара за вантелесну оплодњу. Радимо све како бисмо, и поред придржавања епидемиолошких мера, оживели делатности које су пуно изгубиле током пандемије – закључио је градоначелник Радојичић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Весић: Данас се привремено пушта у саобраћај Црнотравска улица

Следећа вест

Градоначелник Радојичић честитао Ускрс патријарху Порфирију, Српској православној цркви и свим православним верницима

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *