Чувене светске архитекте на конкурсу за концертну дворану

Нема коментара Share:

03.05.2021.
Радови на изградњи концертне дворане између тржног центра „Ушће” и Палате Србија требало би да почну крајем следеће године, а на међународни конкурс за идејно решење тог објекта, који је у току, јавиле су се најзначајније светске архитекте, истакао је градски урбаниста Марко Стојчић за Танјуг.

Он је казао да је циљ тог конкурса да најзначајније светске архитекте дају своје виђење поменуте концертне дворане да би се, како очекује, до краја ове године добило идејно решење тог објекта, а 2022. године завршило пројектовање и почели радови.

Стојчић каже да је тај конкурс важан пре свега јер су се, како каже, први пут јавиле светске архитекте које су међу 20 најзначајнијих у области архитектуре.

– То је велика вест за све нас – истиче Стојчић и наводи да жири који ће изабрати најбоље решење чини деветоро домаћих и светских стручњака.

Према његовим речима, очекује се да ће се на јесен знати како ће изгледати тај, како каже, можда и најзначајнији објекат културе на Балкану. Стојчић је истакао да су у фази припреме или пројектовања најзначајнији објекти у области културе у Београду чија ће изградња, како се очекује, почети следеће или 2023. године, а међу њима је свакако и поменута концертна дворана.

Стојчић наводи да је у припреми и конкурс за објекат културе на Тргу републике где ће, подсећа, бити изграђене метро станица и јавна гаража.

Истакао је да ће то такође бити један од најзначајнијих објеката културе у престоници и да је план да то буде мултифункционални културни центар.

– Још пишемо пројектни задатак, а конкурс ће бити расписан одмах након конкурса за израду станица за метро систем – појаснио је Стојчић.

Најавио је да ће следеће године Историјски музеј Србије бити усељен у зграду некадашње железничке станице на Савском тргу, као и да ће бити уређен и простор иза зграде бивше железничке станице.

Стојчић је поменуо и изградњу градске галерије на Косанчићевом венцу која ће, најављује, почети следеће године.

У фази припреме је, каже, Музеј аутомобила који ће се налазити испод Бранковог моста, на крају парка „Ушће”.

– То је такође леп објекат који ће Београђанима приказати фундус старих аутомобила које имамо, а осим тога, ту ће се одржавати различите културне активности – рекао је Стојчић.

Како је најавио, један од објеката културе добиће и чукаричко насеље Церак.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Весић са ватрогасцима на њихов међународни дан

Следећа вест

Весић: Mере треба да зависе од степена вакцинације, а Београд и даље предњачи у томе

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *