Радојичић: Желимо да вратимо стари сјај Пионирског града, за децу Београда и целе Србије

Нема коментара Share:

07.05.2021.
Оправданост попуштања мера у угоститељским објектима морамо посматрати у контексту вакцинације и великог броја вакцинисаних, а такође морамо имати на уму да долази летње време када ће већи број људи чешће боравити на отвореним просторима, те ће и преносивост вируса највероватније бити нешто мања, истакао је градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић гостујући у емисији „150 минута” на ТВ Прва.

Он је додао да је тренутно реч о једном виду релаксације епидемиолоких мера, који је потпуно оправдан.

– Требало би и даље имати на уму да је боравак у затвореним угоститељским просторима за невакцинисане људе опаснији. За вакцинисане је боравак у затвореном простору безбеднији него за невакцинисане. Такође, морамо бити свесни и чињенице да су угоститељи, који живе од делатности која се обавља и у затвореном простору, прошли кроз веома тежак период који је оставио огромне последице на њихово пословање, егзистенцију њихових породица и запослених. Држава се максимално трудила да нађе решење и за њих, наравно да ситуација није идеална, али се надам да ћемо кроз даљи ток вакцинације ући у значајно бољи период – истакао је градоначелник Београда.

У наставку разговора градоначелник се осврнуо на једно од приоритетних питања за Градску управу, а то је безбедност деце на јавним игралиштима. Подсетио је да Јавно комунално предузеће „Зеленило – Београд” води рачуна о 1.281 дечјем игралишту у главном граду.

– Желео бих да нагласим да Град Београд детаљно ради на реконструкцији и санацији дечјих игралишта. Строго се води рачуна о приоритетима, а то је увек била безбедност деце у градским дечјим просторима за игру и рекреацију. Надлежне службе имају јасне, детаљне и строге протоколе којима се прати стање дечјих игралишта, подлога и реквизита на њима. Ове службе промптно реагују на евентуална оштећења уочена током редовних и честих контрола терена – рекао је градоначелник Радојичић.

Он је објаснио да су у току велика улагања у санације и реконструкције игралишта, те да постоје јасне процедуре како се обављају акредитација, атестирање и контрола игралишта и реквизита на њима. Од великог значаја су и информативне табле на којима је прецизирано за који узраст су игралишта и реквизити намењени.

– Због безбедности деце важна је сарадња са родитељима и старатељима. Од великог значаја је да уколико примете било какав реквизит који је оштећен могу да се обрате ЈКП „Зеленилу Београд“ и пријаве оштећење – истакао  је градоначелник.

Он је појаснио и да ЈКП „Зеленило – Београд” брине о оним игралиштима која су на јавним површинама, а о осталима сваки појединачни власник игралишта.  

– У оквиру овог јавног комуналног предузећа постоје две службе, од којих је једна надлежна за контролу, а друга за поправке. Од 2018. године ове службе свакодневно прате процедуре и Правилник о безбедности дечијих игралишта. Рaзличите врсте контрола се обављају на дневном, месечном и годишњем нивоу – истакао је Радојичић.

Градоначелник се осврнуо и на ситуацију у Пионирском граду који се, како је подсетио, простире на 40 хектара површине, подсетивши да су многе генерације проводиле део детињства управо у овом центру за едукацију и рекреацију деце.

– Током последњих деценија Пионирски град је био запостављен, али је Град Београд од 2014. године почео да тражи трајно решење како би се читав простор и садржаји у њему унапредили, те да би се за децу Београда и целе Србије обновио и уредио комплекс који би био коришћен за рекреативне наставе, екскурзије и кампове – казао је Радојичић.

Додао је да је у јулу 2020. Град Београд предузео конкретне кораке тако што је расписао тендер за израду урбанистичког пројекта и техничке документације.

-У току је израда идејних решења за урбанистички пројекат а након његовог усвајања и добијања локацијских услова радиће се идејни пројекат са студијом оправданости, потом пројекат за грађевинску дозволу, па пројекат за извођење. Читав простор је потребно значајно боље уредити. Пре свега, потребно је средити осам павиљона, где ће бити омогућен боравак четири стотине деце, а касније ће бити уређена и додатна три павиљона, којима ће се значајно повећати досадашњи капацитети – појаснио је Радојичић.

Раније су деца из читаве Србије, у којој има 1.400 основних школа, долазила у Пионирски град, а за то време обилазила Београд и имала рекреативну наставу, подсетио је.

– На тај начин упознавали су Београд, имали одличну додатну едукацију и иновативне приступе у образовању. Желимо да вратимо стари сјај Пионирском граду и ово је прва фаза у реализацији тог пројекта. Током претходних година улаган је новац за одржавање и опремање, и то преко 27 милиона динара током 2019. године, и 30 милиона динара током 2020. године. Сада је у плану још 43 милиона динара, који ће бити утрошени на текуће одржавање и опремање овог простора – прецизирао је Радојичић.

Градоначелник је навео да је циљ да се у Пионирском граду одржавају летњи и зимски кампови за децу из Београда, а у перспективи из читаве Србије, али и региона, јер пројекат Пионирског града увелико превазилази границе локалног значаја.

Када је реч о пројекту изградње дечије болнице Тиршова 2, градоначелник је истако да свакодневно сарађује са пројектантским тимом са којим се сваки детаљ подробно планира и анализира.

-Наша деца ће имати најмодернију, врхунски опремљену болницу у којој ће их лечити врхунски стручњаци. У овој болници ће се под најбољим условима лечити не само деца из Србије, већ и деца из региона, па тиме овај пројекат увелико надилази границе локалног, и имаће статус регионалног центра за лечење деце – заључио је градоначелник Радојичић. 

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Традиционално у Старом двору обележен Дан Европе

Следећа вест

Промена рада линије 85

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *