Весић: Београд поносан на своју антифашистичку традицију

Нема коментара Share:

08.05.2021.
Заменик градоначелника Београда Горан Весић присуствовао је данас концерту руског хора „Турецки” на Тргу републике, који је уприличен поводом прославе 9. маја – Дана победе. Осим заменика градоначелника, непосредно пре наступа хора присутнима се обратио и амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Боцан-Харченко.  

Весић је истакао да Београд слави Дан победе, као и да је победа над фашизмом важан датум за наш град. 

– Пре сат времена могли смо да чујемо артиљеријске плотуне у част Дана победе, који представљају плотуне слободе. Београд је поносан на своју антифашистичку традицију јер је модерна Европа настала на темељима антифашизма. Ми смо у тој борби дали неизмерно велике жртве, ратовали раме уз раме са нашим савезницима, највише са Совјетима и совјетском армијом, која је ослободила Београд заједно са партизанским јединицама – рекао је Весић.

Сваки 9. мај с поносом славимо, навео је Весић, јер је то право време да се подсетимо херојске борбе против фашизма. 

– Такође, то је право време да се одупремо свакој ревизији историје, која је, нажалост, присутна током последњих деценија. То је покушај џелата да постане жртва, а да од жртава направе џелата, што није дозвољено. Иако је победа над фашизмом велики празник, требало би да се зна ко је био на којој страни током историје. Српски народ и Београд су увек били на правој страни и то смо плаћали великим жртвама – рекао је Весић. 

Амбасадор Руске Федерације Александар Боцан-Харченко је подсетио да обележавамо један од најважнијих датума у историји заједничке борбе против фашизма.

– Бивши Совјетски Савез је одиграо кључну улогу у борби против фашизма, заједно са савезницима, нарочито са српским народом. Настављамо да гајимо традицију тако да и данас сарађујемо у многим областима. Девети мај је нешто свето за сваку породицу која је дала жртву у борби против фашиста – рекао је Боцан-Харченко.  

Догађају су присуствовали чланови Градског већа Владимир Јестратијевић и Предраг Јевремовић, секретарка за инспекцијске послове Соња Божовић, секретар за послове Комуналне милиције Иван Дивац, други представници Града и Републике и грађани. 

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Весић: Вакцинисано 44,5, а ревакцинисано 35,5 одсто пунолетних у Београду

Следећа вест

Традиционално у Старом двору обележен Дан Европе

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *