Никодијевић: Београд и Србија увек на правој страни историје, поносни на улогу и победу у борби против фашизма

Нема коментара Share:

09.05.2021.
Председник Скупштине града Никола Никодијевић положио је венац на Спомен-гробљу ослободиоцима Београда у Другом светском рату, као и цвеће на споменик „Вечна ватра” и Споменик црвеноармејцу, у оквиру церемоније обележавања 9. маја – Дана победе над фашизмом.

Венце су положили председник Скупштине Србије Ивица Дачић, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић, представници Војске Србије, СУБНОР-а, амбасадор Русије Александар Боцан-Харченко, те амбасаде Украјине, Белорусије, Казахстана и Азербејџана.

Никодијевић је свим грађанима Србије честитао 9. мај – Дан победе, нагласивши да је у питању један од ретких празника који се заједнички обележавају у читавој Европи.

– Ми смо као народ пре свега поносни на дубоко укорењену антифашистичку традицију наше државе и све људе који су животима бранили земљу, слободу, човечанство и људскост у 20. веку. Читава послератна модерна Европа настала је на идеји антифашизма и победе над фашизмом и због тога смо неизмерно захвални свима који су нам омогућили да будемо на страни победника и на правој страни историје. Победили смо једну од најозлоглашенијих идеологија, која је у својој бити имала идеју да масовним убијањем, геноцидом и истребљењем читавих народа створи нови светски поредак. Зато морамо учити будуће генерације о фашизму, нашој историјској улози у Другом светском рату и не смемо никада дозволити да нам се, из незнања или зле намере, понови велико страдање нашег народа – рекао је Никодијевић.

Он је истакао да не постоји оправдање за релативизацију злочина и злочинаца, за другачије тумачење историје од оног које постоји о Другом светском рату или нашој историјској улози.

– Фашизам још увек није искорењен и појављује се у различитим облицима и друштвеним сферама. Једини начин да га на време препознамо и сасечемо у корену је да будуће генерације учимо о херојској победи у Другом светском рату, о нашој улози на страни слободе, правде и људскости. Никада не смемо да дозволимо да било ко и под било каквим изговором правда сараднике окупатора и оне који су чинили злочине. Увек са поносом морамо да истичемо херојску улогу нашег народа. Ми смо део модерне, цивилизоване Европе и народ који је својим жртвама, а имали смо их највише после Совјетског Савеза, показао да се бори за праве европске и цивилизацијске вредности. Због тога са пуним правом можемо да говоримо о нашим заслугама и доприносу да данашња Европа и свет изгледају како изгледају – нагласио је први човек градске Скупштине.

Према његовим речима, појава фашистичких организација је нажалост карактеристична за многе европске земље, али за то једноставно не сме да постоји толеранција и зато се максималном снагом морамо борити против тога.

– Спремни смо да се боримо против сваког облика фашизма, на сваком месту и у свако време. Не тако давно, у Београду се 20. октобар, дан када је наш град ослобођен у Другом светском рату, практично није обележавао, односно обележавање је било веома скромно и без државних манифестација и почасти. Данас је то датум од изузетног значаја за Град Београд, а уведен је низ манифестација којима се обележава победа у Другом светском рату и ослобођење Београда. На тај начин одајемо почаст свима који су дали живот током борбе за ослобођење, онима који су се борили а данас нису живи, као и свим живим учесницима народноослободилачке борбе. Имамо низ едукативних радионица које децу из основних и средњих школа уче о нашој улози у борби против фашизма и управо то је начин на који се боримо да се тако нешто никада више не појави, у ма ком облику. Не окрећемо главу и не стидимо се чињенице да смо били на страни победника већ се тиме поносимо и истичемо. У Београду имамо и Дан холокауста, који се обележава сутра – 10. маја, а којим обележавамо датум када је окупаторска власт током Другог светског рата наш град прогласила за град у којем нема Јевреја. То је борба против фашизма – поручио је Никодијевић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Посебан режим саобраћаја на београдским гробљима у понедељак 10. маја

Следећа вест

Церемонијом на Тргу републике обележена победа над фашизмом

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *