Радојичић: Данас традиционално обележавамо Дан победе над фашизмом, Београд је одувек био град слободних људи, на правој страни историје

Нема коментара Share:

09.05.2021.
Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић присуствоваће вечерас у Народном позоришту у Београду обележавању 9. маја, Дана победе над фашизмом у Другом светском рату. Међу званицама ће на овој свечаности бити присутан и председник Републике Србије, Александар Вучић.

– Град Београд традиционално обележава 9. мај – Дан победе над фашизмом у Другом светском рату, a тим поводом организовао је низ свечаности. Заједно са нашим пријатељима, Амбасадом Руске Федерације, Руским домом и Фондацијом „Бесмртни пук” организовали смо манифестације и различите програме поводом овог важног датума. Ове године га обележавамо два дана, почевши од почасне паљбе плотуна, полагањем венаца на спомен-обележја палим борцима у Другом светском рату, преко концерата, изложби и пројекција филмова – рекао је градоначелник Београда.

Градоначелник је напоменуо да је 9. мај истовремено и Дан Европе и истакао да су Србија и Београд део Европе, како географски тако историјски и партнерски, будући да са Европском унијом заједно учествујемо у реализацији бројних важних и великих пројеката.

– Данас, 9. маја, обележавамо и Дан Европе којим подржавамо вредности и принципе Европске уније са једне стране, а истовремено обележавамо Дан победе над фашизмом. Вредности обе манифестације су врло блиске, а то су демократија, толеранција, слободарска начела и мир у Европи и свету. Наша дужност је да не заборавимо и да се са посебним пијететом сећамо хероја који су своје животе дали за слободу, као и недужних жртава из Другог светског рата. Београд је одувек био град слободних људи, на правој страни историје, а данас се сећамо и наших савезника. Руски и српски народ били су међу онима који су у овој борби дали највеће жртве – истакао је градоначелник Радојичић.

Поручио је да је овај дан прилика да се ода почаст свим борцима против фашизма и још једном пошаље порука о важности очувања начела којима су се они водили у овој тешкој борби.

– Обележавањем оба празника у овом дану шаљемо јасну поруку које су то заједничке вредности за које се боре Београд, Србија и Европа, а то су идеје слободе, мира, демократије, толеранције и једнакости – закључио је градоначелник Радојичић. 

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

У ТЦ „Ушће” до сада вакцинисано више од 2.600 људи, у мобилном аутобусу више од 500

Следећа вест

Радојичић: „ЕУ караван” постављен у центру града, Европска унија значајан партнер са којим радимо велике пројекте за Србију и Београд

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *