Радојичић: „ЕУ караван” постављен у центру града, Европска унија значајан партнер са којим радимо велике пројекте за Србију и Београд

Нема коментара Share:

09.05.2021.
Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић је заједно са шефом делегације Европске уније у Београду Семом Фабрицијем присуствовао данас обележавању Дана Европе у Кнез Михаиловој улици. Овом приликом је код Делијске чесме постављен „ЕУ караван” са богатим и интересантним програмом.

Градоначелник Радојичић је овом приликом истакао да се пре 71 годину родила идеја о Европској унији која се развијала кроз претходне деценије и пролазила кроз различите и тешке периоде. Управо то ову идеју чини још племенитијом и значајнијом.

– Европска унија је значајан партнер за Србију и Београд, а сам податак о четири милијарде евра неповратних средстава говори довољно о том партнерству. Радимо значајне пројекте путем различитих кредита европских банака. Неки од њих су радови на новој дечјој клиници Тиршова 2, a тренутно радимо на пројекту за добијање грађевинске дозволе. Водимо рачуна да новац који добијемо од европских банака искористимо на прави начин како бисмо направили дечју клинику по европским и светским стандардима. Такође, уз помоћ кредита европских банака урадићемо и канализацију на левој обали Дунава – истакао је градоначелник Радојичић.

Он је додао да Град Београд у сарадњи са европским партнерима ради на побољшању енергетске ефикасности и унапређењу квалитета животне средине путем пројеката реконструкције четири значајна објекта у Београду, а то су Градска библиотека, Хитна помоћ, Студентска поликлиника и стационар, за шта су такође добијени кредити и неповратна средства европских банака.

Градоначелник Београда је нагласио да се путем овог пројекта шаље порука да је енергетска ефикасност Београду изузетно важна, као и сви пројекти који се тичу побољшања квалитета животне средине у Београду.

– Захваљујем амбасадорима свих земаља који помажу Србији на путу ка Европској унији. Догађаји попут овог данашњег су важни јер кроз њих говоримо о конкретним пројектима и конкретним људима којима је Европска унија дала своју подршку. Овде данас имамо прилику да неке од тих пројеката видимо и због тога позивам Београђане да дођу, погледају изложене пројекте и увере се како добро сарађујемо са Европском унијом – рекао је Радојичић.

Он је истакао да је поводом обележавања Дана Европе у Кнез Михаиловој улици дата могућост да се на модеран начин комуницира са великим европским градовима.

– Имали смо мали перформанс са уметницима из Копенхагена. Уметност и култура су оно што повезује људе и ствара основу да се висока политика реализује. Уметност и култура буде најплеменитији и најздравији део у људима и зато нам је важно да на оваквом скупу у Београду имамо и такве перформансе. Радујем се што ће овај „ЕУ караван” обићи још десет градова у Србији и верујем да ће порука коју носи додатно ојачати сарадњу са Европском унијом. Надам се да ћемо имати све боље односе и на крају остварити циљ да Србија коначно буде део Европске уније – казао је први човек престонице.

Шеф делегације Европске уније у Београду Сем Фабрици је истакао да је 9. мај дан када је „рођена” Европска унија и да се овај дан слави и у Београду, али и широм света.

– Поводом овог дана имаћемо различите догађаје. Синоћ смо званично започели прослављање овога дана пријемом у Скупштини Града Београда и хвала градоначелнику Радојичићу на томе. Овог јутра у срцу Београда почињемо наш „Европски караван”. Европска унија је дивна идеја мира, јединства и толеранције и прича нам бројне приче које људе чине бољим. Одлучили смо се за интерактивну изложбу и сада овде око нас имамо бројне кутије које причају најразличитије приче из Србије и Европске уније. Пример приче из Србије је прича о 200 лекара чије је запослење омогућено средствима Европске уније, како бисмо помогли у борби против вируса корона. Затим, овде имамо и причу о подршци Врховном суду да се реше стари недовршени случајеви, али и приче о помоћи пољопривреди и медицини. Овај караван почиње у престоници Србије, а током маја ће обићи још десет градова Србије у којима ћемо организовати бројне, врло интересантне активности. Позивам вас да уживате и помогнете да испричамо све приче које ће помоћи Србији да постане део Европске уније – рекао је амбасадор Фабрици и захвалио градоначелнику Радојичићу и његовом тиму на пруженој подршци и помоћи.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Радојичић: Данас традиционално обележавамо Дан победе над фашизмом, Београд је одувек био град слободних људи, на правој страни историје

Следећа вест

Посебан режим саобраћаја на београдским гробљима у понедељак 10. маја

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *