Церемонијом на Тргу републике обележена победа над фашизмом

Нема коментара Share:

09.05.2021.
Заменик градоначелника Горан Весић данас је заједно са министром унутрашњих послова Александром Вулином, министром без портфеља Ненадом Поповићем и амбасадором Русије Александром Боцаном-Харченком присуствовао церемонији обележавања победе над фашизмом на Тргу републике и положио цвеће на Спомен-плочу црвеноармејцима.

Весић је овом приликом честитао Дан победе и истакао да су се на Тргу републике одиграле можда најтеже борбе приликом ослобађања Београда.

– Овде су били немачки митраљези на Народном музеју и Народном позоришту и десетине црвеноармејаца и припадника партизанске војске су дали животе како би Београд био слободан. Зато су овде одмах после рата сахрањени црвеноармејци чији су остаци 50-их година премештени на Гробље ослободилаца Београда. Данас поносно славимо Дан победе јер смо то заслужили – казао је Весић.

Он је истакао да смо победу над фашизмом уткали у своју историју. 

– После руског народа процентуално смо највише страдали у борби против фашизма. Имамо право да славимо победу, да је славимо са нашим руским пријатељима и са поносом. Честитам вам свима Дан победе, желим да уживате у концерту и нека овај концерт значи да смо на путу да победимо још једно зло, а то је вирус корона. Надам се да ћемо се брзо вратити нормалном животу – рекао је Весић.

Министар унутрашњих послова Александар Вулин истакао је да су велики и моћнији умели да погреше у избору када је историја била у питању и стану на страну зла, док српски и руски народ никада није био на погрешној страни света. 

– Могу да покушавају да промене историју али чињеница да су Срби и Руси били на правој страни никада се неће моћи променити јер су нас наши преци ставили на победничку страну. Већ деценијама уназад се покушава извршити ревизија резултата Другог светског рата. Деценијама већ покушавају да нам докажу и објасне како смо сувише мали да бисмо били независни и како треба да слушамо и као 1941. године погнемо главу пред моћнијим и бројнијим. Деценијама покушавају али нису и неће успети – рекао је Вулин.

Он је нагласио да је српски народ увек на правој страни света и има право да говори гласно. 

– Нека ћуте они велики и моћни који су долазили у овај град са тенковима. Српски народ је своју слободу изборио. Немачке тенкове никада нисмо чекали раширених руку. Има других народа на Балкану који су стајали мирно пред окупатором и који су сматрали да су део тог новог великог поретка. Нека се постиде када говоре о антифашистичкој победи јер то није њихова победа него наша – рекао је Вулин и честитао Дан победе.

Министар без портфеља Ненад Поповић је истакао да су пре 76 година наши преци учинили велики подвиг и ослободили не само Србију и Русију него целу Европу.

– Данас постоје покушаји да се историја фалсификује и да се жртве представе џелатима а џелати жртвама. Нећемо то допустити јер је историја само једна и она нам говори да су Србија и Русија победиле у Другом светском рату и биле су на страни правде. Морамо да чувамо ову историју и да не дозволимо да је фалсификују. Сећајући се на данашњи дан наших славних предака желимо да поручимо да је Србија моћна и јака и да жели мир. Честитам вам Дан победе – рекао је Поповић.

Амбасадор Русије Александар Боцан-Харченко истакао је задовољство на могућности да се обрати поводом Дана победе који је наш заједнички дан и наш свети празник.

– Ово је дан који је преокренуо историју и развој цивилизације и унапред одредио развој Европе. Руси и Срби су увек били на правој страни историје. Ово се дешавало у Другом светском рату али дешава се и сада с обзиром на покушаје да се историја измени. Наставићемо заједнички да делујемо са Србијом како бисмо сачували културу сећања, памћења и тековине заједничке победе – рекао је Боцан-Харченко.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Никодијевић: Београд и Србија увек на правој страни историје, поносни на улогу и победу у борби против фашизма

Следећа вест

Београд низом манифестација и програма обележава Дан победе

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *