Положени венци на Споменик жртвама геноцида на Старом сајмишту

Нема коментара Share:

10.05.2021.
Председник Скупштине града Никола Никодијевић и заменик градоначелника Београда Горан Весић положили су данас, поводом Дана сећања на жртве Холокауста, венац на Споменик жртвама геноцида на Старом сајмишту.

Венце су положили и председник Јеврејске општине Београд Александар Јинкер, председник Градског одбора СУБНОР-а Бора Ерцеговац, представници Удружења „6. личка дивизија” и представници дипломатског кора. У програму обележавања Дана сећања на жртве Холокауста у Београду учествовао је и хор „Браћа Барух”.

Горан Весић је истакао да седму годину заредом Београд обележава Дан сећања на жртве Холокауста у Београду, на наше суграђане јеврејске националности који су страдали на овом месту само зато што су били друге вере и нације. 

– Прва одлука Скупштине града после избора 2014. године била је да се 10. мај прогласи Даном сећања на жртве Холокауста у Београду. Овај дан је изабран зато што је, нажалост, тог дана 1942. године нацистички окупатор прогласио Београд градом без Јевреја. На нашу срећу, а на њихову жалост, то није било потпуно тачно јер су неки Јевреји успели да преживе тако што су се скривали код пријатеља Срба или су били у народноослободилачкој борби. Али, нажалост, већина Јевреја је трагично страдала управо овде на овом месту – истакао је Весић.

Он је додао да не смемо да заборавимо наше суграђане, те да је обавеза нашег града да се сећа тих људи.

– Иако је овим логором управљала нацистичка Немачка, овај дан је прилика да се такође присетимо да су припадници специјалне полиције учествовали у одвођењу Јевреја на стратиште. То су људи који не заслужују рехабилитацију већ вечну осуду. Они ће остати вечна мрља на нашем образу иако смо ми народ и град који заиста има добре односе са Јеврејима, јер нисмо антисемитски народ – рекао је Весић.

Навео је да очекује да се током наредних месеци оформи Управни одбор Меморијалног центра Старо сајмиште. 

– Када Управни одбор буде формиран, у складу са законом кренуће експропријација земљишта и објеката. Након тога биће расписан међународни конкурс за идејно решење меморијалног комплекса, како бисмо почели да га градимо следеће године. Ово је последњи концентрациони нацистички камп у Европи који није обележен – истакао је заменик градоначелника.

Весић је истакао да када је пре неколико година био у Јад Вашему, његови представници су прихватили предлог да учествују у томе да ово место поред сећања на Јевреје, Роме, Србе и све друге који су страдали постане и место образовања где ће младе генерације учити о свим ужасима Холокауста не само у Србији него и у читавом региону. 

– Током ове године решићемо коначно и проблем Топовских шупа, успели смо да постигнемо договор да Град преузме тај простор и очекујем да ће тај процес бити завршен до септембра. Тада ћемо моћи да распишемо и конкурс за уређење Топовских шупа и изградњу такође меморијалног комплекса. То ће урадити Град Београд, јер то је наша обавеза – рекао је Весић.

Он је подсетио да је Град последњих година урадио много тога како би се сачувало сећање на жртве Холокауста, подсетивши да је Србија једна од првих држава у свету која је донела закон за обештећење жртава чије су породице потпуно нестале у Холокаусту.

– Можемо са поносом да кажемо да све чинимо да се сачува сећање на наше суграђане Јевреје који су много задужили Србију, који су учествовали у нашем друштвеном животу. Они су били и остаће део историје овог града, а страдали су само зато што су друге вере и нације – рекао је заменик градоначелника.

Александар Јинкер, председник Јеврејске општине Београд, захвалио је Граду Београду на томе што је препознао овај датум и помаже сународницима да се он не заборави. 

– Овакви догађаји никада не смеју да се забораве, на првом месту због будућих генерација – рекао је Јинкер.

Он је подсетио да је донет закон о изградњи и оснивању Меморијалног центра Старо сајмиште који ће заједно са Топовским шупама бити место сећања на жртве Холокауста. 

– Држава је донела јединствен закон у Европи о повраћају имовине, а тим приходима успевамо да ревитализујемо нашу заједницу и да омогућимо остарелим члановима да живе достојанствено – казао је Јинкер. 

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Весић: Нови тендер за аутобусе на гас у јуну, у буџет поврат од три милиона евра

Следећа вест

Измена рада линије јавног превоза 312

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *