Градоначелник најавио решавање питања адекватног привременог смештаја за породице деце настрадале у несрећи на Чукарици

Нема коментара Share:

11.05.2021.
Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић одржао је јуче још један састанак са представницима грађанског покрета „Опре Рома”, који се бави питањима с којима се суочава ромска заједница у Србији, као и са секретарима ресорно-надлежних градских секретаријата. Састанку је присуствовао и председник општине Чукарица Срђан Коларић.

– Након несреће која се догодила у марту на Чукарици, тачније у неформалном ромском насељу где је повређено седморо деце, од којих је једно нажалост преминуло, имали смо више радних састанака како на нивоу Градске управе тако и са представницима грађанског покрета „Опре Рома”, а све у циљу проналажења решења, како бисмо помогли породицама повређене деце. Због сложености овог проблема, у његово решавање укључено је више ресорних секретаријата Градске управе – рекао је градоначелник.

Радојичић је истакао да је једно теже повређено дете још увек на болничком лечењу у Дечјој универзитетској клиници „Тиршова”. Треба напоменути да је Град Београд након исказане потребе детету определио додатна новчана средства како би се његов медицински  опоравак успешно завршио. 

– Оно на чему сада радимо односи се на то да пронађемо решење којим би деца могла да наставе свој опоравак у адекватним условима. На састанку је постигнут договор да се породици која има пребивалиште у Београду додели стан на привремено коришћење – истакао је Радојичић.

Како је објаснио, Град покушава да и за породице чија су деца такође повређена и која су сада на кућном лечењу, а која немају пребивалиште на територији града Београда, нађе законску могућност решавања питања њиховог смештаја за опоравак у адекватним условима. 

Оно што је у току, а што је такође истакнуто на састанку, јесте и то да Град Београд предузима све мере како би се депонија у овом насељу санирала у мери у којој би се повећала безбедност људи и предупредиле сличне несреће.

Градоначелник је подсетио да је 26. априла донео  Решење о формирању Радне групе за израду Нацрта Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња на територији града Београда за период од десет година, односно од 2022. до 2032. године и Нацрта акционог плана за њено спровођење. Стратегија представља документ стратешког опредељења Града Београда у области унапређења права и положаја лица ромске националности која живе на територији града Београда, а то значи стварање услова за социјалну укљученост и сузбијање дискриминације Рома и Ромкиња, односно стварање услова за пун приступ остваривању људских права. 

– Још једном изражавам саучешће породици преминулог детета. У овом тренутку су најважнији здравље и опоравак деце, што је био закључак свих који су  присуствовали овим састанцима, као и то да се заједничком акцијом свих надлежних служби што пре реализују закључци са овог састанка – закључио је градоначелник Радојичић. 

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Весић обишао мобилни пункт за вакцинацију у Гроцкој

Следећа вест

Горан Весић: Ревакцинисано пола милиона Београђана

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *