Стара школа у Жаркову постаје Музеј Жаркова и Чукарице

Нема коментара Share:

13.05.2021.
Градска општина Чукарица подржала је иницијативу грађана Жаркова да се стара школа у овом чукаричком насељу адаптира и претвори у Музеј Жаркова и Чукарице. Стара школа у Жаркову изграђена је 1840. године и овај изузетно вредан и стари објекат заштићен је законом као споменик културе.

Првобитно је била подигнута као управна зграда жарковачке општине, а 1880. године у њу је усељена основна школа и до данас је задржала исту намену. Зграда школе у Улици Аце Јоксимовића на броју 2 је редак примерак сачуваних сеоских школа из XIX века. С обзиром на чињеницу да је насеље Жарково имало статус општине у саставу Врачарског среза још пре настанка Чукарице, установа ће се звати Музеј Жаркова и Чукарице.

Осим сталних поставки које су везане за историју овог дела града, у новоадаптираном простору биће организоване и изложбе, књижевне вечери, концерти и бројне културне манифестације.

Објекат старе школе био је руиниран и није био у функцији. Градска општина Чукарица је укњижила објекат, прибавила сагласност Републичке дирекције за имовину и добила техничке услове од Завода за заштиту споменика културе Града Београда, под чијом је заштитом. Такође, израђен је пројекат просторне адаптације и за претварање тог простора у установу културе. Пројекат је одобрио Завод за заштиту споменика културе Града Београда, а након издавања грађевинске дозволе Градска општина Чукарица је потписала уговор са донаторима за прву фазу радова. Прва фаза адаптације обухвата радове на замени постојеће кровне конструкције, тесарске радове, заштиту таванске конструкције од атмосферских падавина полиетиленском фолијом, лимарске и изолатерске радове.

– Реконструкција овог објекта један од најбољих примера сарадње грађана, привреде, Општине и Града. Град Београд је препознао важност овог објекта културе за грађане Чукарице, те ће финансирати другу фазу радова на адаптацији старе школе у Жаркову. У плану је да се у дворишту постави летња сцена на којој ће се одржавати бројна културна дешавања, концерти, представе, књижевне вечери и промоције – истакао је председник општине Чукарица Срђан Коларић.

Коларић је нагласио да ће нови објекат значајно обогатити културни живот становника Жаркова, а и целе Чукарице.

– Осим првог музеја Чукарице, побринули смо се да наша општина добије и своје прво позориште. Комплетном реконструкцијом некадашњег биоскопа „Шумадија” направили смо нову позоришну сцену „Театар на Брду”, која је постала права мала ризница уметности за све генерације. Са жељом да култура буде доступна у свим деловима наше општине, адаптирали смо простор Галерије „Сања” у Сремчици и реконструисали салу Дома културе у Остружници. Уз богат програм у реномираним културним установама као што су Галерија 73 и Културни центар „Чукарица”, које посећује све већи број Београђана, с пуним правом могу да кажем да Чукарица даје велики допринос културној сцени наше престонице – поручио је Коларић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Трансфузија „Црвено-беле крви” 14. и 15. маја

Следећа вест

Радојичић: Ускоро почињу радови на уређењу Миријевског потока

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *