Весић: Уметничка дела из „Југоекспорта” проглашена за културно добро, Град ће учинити све да се не изнесу из земље

Нема коментара Share:

13.05.2021.
Заменик градоначелника Горан Весић изјавио је данас да су уметничка дела из стечајне масе „Југоекспорта” проглашена за културно добро и да ће Град на све могуће начине спречити њихово изношење из Србије. Подсетио је да је недавно оглашена продаја 148 дела ликовне уметности из „Југоекспорта”, који је у стечају, за нешто мање од десет и по милиона динара иако је процењена вредност била око двадесет милиона динара. На конференцији за новинаре одржаној у Конаку кнегиње Љубице, Весић је оценио да је то проблематично јер „стечајна управница продаје слике као да су намештај или фрижидер”.

– Међу тим сликама налазе се дела Петра Лубарде, Недељка Гвозденовића, Мила Милуновића, Стојана Аралице, Григорија Возаревића, Пеђе Милосављевића, Миће Поповића и многих других важних сликара. Слике никако нису неважне за нашу културу и музеје – рекао је Весић.

Заменик градоначелника је подсетио да је „Југоекспорт”, некада једна од најмоћнијих фирми, куповао много уметничких дела, те да су 1973. заједно са Музејом града засновали легат у којем се с поносом чува 47 вредних слика.

– У име Града Београда, желим да кажем да хоћу да се прекине изношење уметничких дела из Србије уколико су за њих заинтересовани наши музеји. Протеклих деценија на стотине уметничких дела изнето је на разне начине из Србије и продају се на аукцијама широм света. Тако смо недавно имали продају делова собе краља Александра Обреновића и Драге Машин, а да нико од наших није ни пробао да дође до њих и да покуша да их врати у Србију. Да не говорим о томе да нико не контролише уметничка дела која су разни музеји дали на коришћење разним државним институцијама, чак сам сигуран да су нека и замењена. То је скандал, а како смо се понашали према уметничким делима најбоље показује случај „Југоекспорта”– навео је Весић.

Сходно овлашћењима које има на основу Закона о културним добрима, Музеј града Београда је читаву ову колекцију прогласио за културно добро по хитној процедури, нагласио је Весић. О томе је обавештена Агенција за лиценцирање стечајних управника, као и стечајни управник и Привредни суд.

– Сада ће са овим делима морати да поступају другачије. Неће моћи да буду изнета из земље и мораће да их понуде прво нама, чак и уколико буду организовали заказану лицитацију, што надам се неће успети. Осам њих се већ пријавило за учешће на лицитацији и моја порука је да не троше новац беспотребно. Град ће наћи начин да те слике никада не буду у приватним колекцијама већ у музеју – истакао је Весић.

Ово, нажалост, није једини случај, додао је Весић, и најавио да ће Агенцији за лиценцирање стечајних управника упутити захтев да се изврши попис свих уметничких дела у свим фирмама, како би та дела била у српским музејима и тако постала доступна јавности.

– Уметничка дела не смеју да се продају у бесцење. Када је Град продавао „Сава центар” изузео је сва уметничка дела и доделио их Музеју града Београда. Нови купац није купио чак ни непокретна уметничка дела, уграђена у зидове, и дужан је да потпише уговор са Музејом града и да их одржава – навео је Весић.

Весић се јавно упитао зашто су слике намерно чуване у лошем стању и додао да је то вероватно нечија намера јер би те слике после рестаурације вределе много више.

– Поднећемо чак и кривичне пријаве, и против стечајне управнице и сваког другог ко је учествовао у овоме, јер ово је скандал. Интересује нас шта је са осталим сликама и зашто је одлучено да се продаје цела колекција. Мислимо да је то зато што су неке од тих слика веома вредне. Хтели су то да сакрију и да их продају све одједном, као да се ради о канцеларијском материјалу. Ово је историја Београда и Србије, ово је наше сликарство. Не схватам како им није пало на памет да питају Народни музеј или Музеј града да ли су заинтересовани за те слике јер овде сигурно има слика које заслужују да буду у музеју, можда чак и у сталним колекцијама. Зато ово и радимо – рекао је Весић.

Он је посебно истакао да ће Град отићи на ту лицитацију, буду ли је одржали иако су упозорени да то не смеју да ураде.

– Поново ћемо тамо упозорити оне који их купују да им је то „ђавоља работа” и да слике не могу да изнесу из земље, а то им је и био план да се напољу продају јер овде не могу да постигну ту цену. Сада су слике културно добро и зато је немогуће да то ураде. Музеј града уплатио је депозит како бисмо могли да уђемо и видимо слике, с обзиром на то да то до сада нисмо могли – нагласио је Весић.

Рекао је да не може да замисли да се нешто тако деси у Немачкој, да неко проба да забрани држави да сачува нешто што је њено уметничко благо.

– Сада смо их сликали, пописали и будите сигурни да ће Град урадити све да ове слике не изађу ван земље. Има пуно слика у институцијама које су дате и Музеј града и Народни музеј ће тражити да се оне врате. Ове слике ће једног дана бити изложене у нашем новом музеју у Ресавској. Ако све буде како треба, до краја јуна ћемо расписати тендер, градићемо нови музеј који неће коштати мање од 25 милиона евра. Ред је да Београд најзад добије свој музеј – рекао је Весић.

Весић је нагласио да је тадашњи „Југоекспорт” слике куповао новцем свих грађана.

– Нису они били некакви амерички милионери који су то куповали властитим новцем, то су била државна предузећа и сад то треба неко да распродаје, што заиста није нормално. Надамо се да ћемо успети да одложимо ту лицитацију јер не желимо да дозволимо да колекција изађе из Београда. Нека се љуте на мене колико год хоће, али ја то нећу дозволити, баш као ни ови људи са мном – истакао је Весић.

Директорка Музеја града Београда Јелена Медаковић изразила је уверење да се аукција неће ни одржати.

– За случај да се аукција одржи, спремни смо да учествујемо баш као и остали приватни колекционари или грађани који ће се тамо појавити. Имам један оригинални каталог из 1973. године у којем пише да је колектив тадашњег „Југоекспорта” поклонио и формирао свој легат установи Музеја града Београда. Оно што је најважније, тада су слике набављене народним новцем и верујем да и поред огромне вредности коју слике имају, оне припадају народу и јавној својини и желим да буду јавно доступне – истакла је Јелена Медаковић.

Конференцији за новинаре присуствовали су заменица председника Скупштине града Андреа Радуловић и градски секретар за културу Иван Карл.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Акција „За зеленији Београд” од 17. маја

Следећа вест

Весић се састао са представницима компаније „Алстом” и најавио гласање за будући изглед композиција метроа

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *