Весић: Позив младима да се вакцинишу

Нема коментара Share:

14.05.2021.
Све одлуке на Кризном штабу донете су једногласно и задовољан сам што ће од 21. јуна у нашој земљи бити дозвољена окупљања, организација концерата, фестивала и других скупова, наравно под условом да бројке заражених буду ниже него сада, што и очекујемо, као и да имамо преко 50 одсто вакцинисаних у читавој Србији, рекао је заменик градоначелника Горан Весић гостујући на ТВ Курир.

– Град Београд је заједно са Новим Садом, Егзитом, Лав фестивалом, Бир фестом и уз подршку Владе Србије припремио кампању за младе и она ће бити покренута 21. маја, те позивам младе да се вакцинишу јер то води нормалном животу. Друга важна одлука је да се омогући организација стручних семинара и конгреса до 100 људи у хотелима, што ће омогућити да хотели могу да организују ове догађаје. Град Београд је предложио и затварање привремене ковид болнице у Штарк арени, што ће се догодити у наредном периоду, као и Белекспоцентра и једне од хала на Сајму. Променили смо стратегију вакцинације и са великих пунктова прешли на мале, тржне центре, мобилне екипе и аутобусе, тако да нема потребе да велики број лекара буде на једном месту – истакао је Весић.

Он је подсетио да је на тај начин данас у Борчи вакцинисано скоро 200 људи.

– Аутобус за вакцинацију се показао као пун погодак и веома сам срећан што су грађани добро прихватили идеју која је примењена и у Њујорку, Лондону и другим градовима света – рекао је Весић.

Говорећи о најављеној идеји о експерименталном концерту, Весић је рекао да се у овом тренутку раде дизајн студије, које раде научници и које ће донети одлуке о начину спровођења.

– Логистика је на Граду Београду, ми ћемо обезбедити веома атрактивне извођаче и то ће бити први велики концерт после више од годину дана. Наравно, ти људи ће пристати да се прати њихово стање, а када се то заврши српска наука имаће врло запажен експеримент у свету, што ће бити добра промоција за Србију и наше научнике. Резултати тог експеримента нама ће послужити у организацији ових концерата који треба да почну од 21. јуна – казао је заменик градоначелника.

Весић је указао да је на списку од 12 општина у Србији, које су на прагу колективног имунитета, чак девет београдских општина.

– То говори колико смо близу, а и остале градске општине су врло близу. Са јучерашњим даном имали смо 46,3 вакцинисаних, што износи 643.840 лица, а ревакцинисаних 37,1 односно 516.690 лица, што је велики успех. До прокламованог циља од 50 одсто недостаје нам 51.451 вакцинисано лице и очекујем да ћемо за десетак дана имати више од 50 одсто вакцинисаних. Да бисмо дошли до колективног имунитета од 56 одсто, како кажу наши имунолози, потребно нам је још 80-ак хиљада вакцинисаних и мислим да то можемо достићи у јуну – казао је Весић.

Говорећи о напорима за очување културног блага Србије које се налази у „Југоекспорту”, Весић је истакао да се апелу придружила и министарка Маја Гојковић.

– Она је реаговала у складу са својим овлашћењима и тражила да се аукција одложи. Оглашена је продаја 148 уметничких дела у укупној цени од 10.421.000 динара, што је смешно, јер су ту Лубарда, Дероко, Гвозденовић, Милуновић, Милосављевић, Буковац, Карановић и други, где само једна слика вреди толико. Нећемо дозволити да те слике напусте земљу, прогласили смо их културним добром, а са друге стране тражимо да се аукција обустави јер је промењена правна ситуација. Моја порука за све је да не лицитирају слике јер им је место у Музеју града. „Отето је проклето”, каже стара изрека, и народ Србије треба да буде власник тих слика. „Југоекспорт” није био приватна већ државна фирма и тим сликама је место у музеју. Ако треба, министрка Гојковић и ја ћемо отићи тамо и нећемо то дозволити – закључио је Весић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Вeсић: Зa сeдaм гoдинa рeкoнструисaнo вишe oд 250 пaркoвa у Бeoгрaду

Следећа вест

Рок за уплату обавезе за други квартал годишњег пореза на имовину за 2021. годину – 17. мај

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *