Радојичић: Ванредна контрола у Чукаричком рукавцу, завршена јавна набавка за израду Стратегије за заштиту вода на водотоцима 2. реда

Нема коментара Share:

14.05.2021.
Ситуација са вирусом корона је боља, али и даље је потребан озбиљан приступ свих, истакао је градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић, гостујући у Београдској хроници.

– Важно је да наставимо континуитет вакцинације и морамо бити поносни на резултате, али и наставити да подижемо свест грађана о значају вакцинације. У контактима са амбасадорима страних земаља приметио сам да су сви фасцинирани добром организацијом. То је заслуга председника Србије, а ту су и здравствени радници, лекари и медицинске сестре, који дају огроман допринос целом процесу. Питање колективног имунитета је компликовано за све имунологе, али је сигурно да прелазак 50 одсто вакцинисаних представља значајну брану која ће спречити неконтролисано ширење вируса. Нама је циљ да у Београду достигнемо тих 50 одсто, до сада је 46,3 одсто вакцинисано једном дозом, а 37,1 одсто је ревакцинисано – казао је Радојичић, нагласивши да је веома важно да се и млади старији од 18 година вакцинишу, док се о млађим категоријама још увек раде студије које ће и дати коначну реч о тој теми.

Говорећи о загађивању Чукаричког рукавца, градоначелник је подсетио да се раде редовне контроле, али и да је 27. априла дао наредбу за ванредну контролу загађења воде у Чукаричком рукавцу и Топчидерској реци.

– Прелиминарни резултати су већ стигли, а разлози за загађење су тројаки: један је канализација, други индустрија, на обалама реке Топчидерке постоји 35 различитих пословних субјеката који су потенцијални загађивачи реке, а трећи разлог је што река пролази кроз насеља на четири општине на чијој територији постоје дивље депоније. Град Београд улази у озбиљно решавање питања канализације кроз четири слива: Велико село, Крњачу, Остружницу и Батајницу и залажем се да то буде у комбинацији са мањим фабрикама за пречишћавање вода које ће решавати ситуацију тамо где то није могуће овим сливовима, те верујем да ћемо тако разрешити проблем. Постављање пречишћивача вода ће сигурно помоћи у том процесу, али овакве проблеме није могуће решити „ад хок” јер су настали пре много деценија. Не треба заборавити да Београд има 1.100 километара водотокова другог реда и да они захтевају потпуно уређење. Завршена је јавна набавка за израду стратегије за решавања овог проблема и на томе ћу инсистирати – истакао је Радојичић.

Градоначелник је, говорећи о стању Савског насипа, нагласио да грађани немају разлога за страх од поплава.

– Ово су проблеми које морају заједно да решавају Град и Република, али ћу указати и на чињеницу да се овакве теме најчешће наглашавају пред изборе. Наравно да проблем мора да се решава по процедури, ЈВП „Србијаводе” су на терену и стално контролишу ситуацију, али то је нешто што морамо заједнички решавати – казао је Радојичић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Весић: Промена стратегије вакцинације даје резултате, на корак смо од отварања и повратка нормалном животу

Следећа вест

Најлепша цветна алеја Земуна 2021.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *