Прихватилиште за децу Београда обележава Међународни дан породице

Нема коментара Share:

15.05.2021.
Поводом Међународног дана породице, који се обележава сваке године 15. маја, Секретаријат за социјалну заштиту подсећа да породица и породичне вредности представљају централно и најважније место сваког друштва, јер без здраве, стабилне и одговорне породице нема ни друштва, ни државе, саопштено је данас из овог секретаријата. 

Секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић истакла је да Прихватилиште за децу Београда, сада већ традиционално,15. маја обележава Међународни дан породице. 

– Град Београд, као оснивач Прихватилишта за децу Београда, са свим сарадницима и пријатељима који годинама подржавају рад ове установе чине једну велику породицу која тежи да сваком детету пружи детињство какво заслужује. Међународни дан породице почео је да се обележава како би се нагласио значај породице као основног елемента сваког друштва и подстакло деловање друштва у корист породице. На тај дан широм света организују се активности на локалном, националном и међународном нивоу које настоје да укажу на значајна питања и изазове за породицу, као и на социјалне, економске и демографске процесе који се на њу односе. Веома је важно обезбедити најбоље могуће подстицаје и мере, који кумулативно, координисано и уједињено доприносе очувању и унапређењу породице. Година за нама научила нас је колико нам је здравље важно и све наше снаге биле су усмерене да га очувамо и унапредимо. С обзиром на околности које су проузроковане пандемијом вируса корона, са којом се суочава цео свет, Прихватилиште за децу Београда већ другу годину заредом обележава Међународни дан породице у кругу запослених и деце. Оно што је најважније, Град Београд је ту за њих и верујемо да ћемо ускоро поново бити у прилици да овај дан обележимо на нама својствен начин, уз игру и забаву, ширећи љубав и негујући породичне вредности. До тада, свима желимо добро здравље и честитамо Међународни дан породице – рекла је Станисављевићева. 

Град Београд путем установе социјалне заштите Прихватилишта за децу Београда пружа подршку деци и збрињава најосетљивије категорије младих из Београда и целе Србије која се затекну на територији Београда, узраста од 7 до 18 година, међу којима су жртве насиља, злостављања и занемаривања, жртве трговине људима, деца без родитељског старања, деца улице. Од почетка године у оквиру ове установе је збринуто 37 деце, а тренутно су њих 23 на смештају.

– Наша одговорност је да пружимо подршку деци без родитељског старања, као и породицама које су социјално угрожене путем развоја система образовања, здравља, правосуђа, социјалне заштите, заштите од насиља итд. Исто тако потребно је да организовањем различитих облика сарадње са институцијама али и самим породицама унапређујемо постојеће услове и стварамо нове за квалитетно одрастање деце, што и јесте приоритетни задатак Секретаријата за социјалну заштиту – закључила је Станисављевићева. 

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Весић: Оснивањем удружења „Романија” ојачећемо везе Београда и Републике Српске

Следећа вест

Весић: Модерни мобилијар ће додатно осавременити Савски трг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *