Град Београд купио комплетну колекцију уметничких дела из стечајне масе „Југоекспорта”

Нема коментара Share:

18.05.2021.
Град Београд излицитирао је за 33 милиона динара комплетну колекцију уметничких дела и слика које су биле део стечајне масе „Југоекспорта”. Тако је на данашњој аукцији, у којој су учествовали заменик градоначелника Горан Весић и министарка за културу и информисање Маја Гојковић, Град Београд, односно Музеј града Београда купио свих 148 дела наших познатих сликара и примењених уметника.

– Ово је 36. продаја уметничких дела из стечаја од, рецимо, 2000. године. До сада никада нико није реаговао, а ово је први пут да је држава реаговала. Данас смо били спремни да лицитирамо колико је требало. Жао ми је што су подизали цену, али ишли бисмо до краја јер смо по сваку цену хтели да их купимо. Потписаћемо уговор и платити ако буде требало, али ћемо истовремено оспоравати продају јер по закону имамо право да нам се понуди да их као Музеј града Београда купимо по почетној цени. Реч је о праву прече куповине, које нам није дато – рекао је Весић.

Када је објављена лицитација, људи који су данас лицитирали нису знали да су уметничка дела проглашена за културно добро, додао је Весић. Цела колекција је 10. маја проглашена за културно добро, подсетио је он, и тог часа су се околности промениле.

– Агенција је морала да обустави ову продају и да Музеју града Београда понуди да купи дела по почетној цени јер тако пише у закону. Донето је решење о проглашењу културног добра, а у том решењу, које је иначе управни акт, наводи се забрана располагања за комерцијалне сврхе. То значи забрану продаје. Ни то није испоштовано – појаснио је Весић.

Заменик градоначелника је најавио и да ће ресорно министарство упутити писани захтев да се изврши попис свих уметничких дела из фирми у стечају. На крају крајева, казао је Весић, све те фирме дугују држави за порезе, доприносе и слично, тако да постоји могућност да се државна потраживања „претворе” у та уметничка дела.

– Ово је могло да се избегне – поручио је Весић.

Заменик градоначелника је оценио да се на овом примеру видело заједништво Града и ресорног министарства, али и подршка медија.

– Показали смо да заједно можемо да спасемо неке ствари јер није баш све на продају – рекао је Весић.

Како је навео, слике се сада налазе у приватном депоу, а иначе, већина је оштећена и није у добром стању.

– Уплатили смо депозит јер док то нисмо учинили, нисмо имали право да приђемо сликама. Тек након тога смо их фотографисали и спровели поступак за проглашење културног добра. Учествовали смо у лицитацији јер нисмо хтели да оставимо ни промил ризика да не успемо у намери да откупимо те слике, те да оне заврше у нечијој приватној збирци – навео је Весић.

Према његовим речима, за месец дана биће расписан конкурс за изградњу новог музеја града, односно за реконструкцију зграде на углу Немањине и Ресавске улице, што ће коштати 25 милиона евра.

– Музеј града налази се на 14 локација и од када је направљен, никада није имао своју зграду, а у овом објекту ће бити довољно простора да се све слике изложе – истакао је Весић.

Почетна цена свих уметничких дела износила је око 10 милиона динара.

Министарка за културу и информисање Маја Гојковић истакла је да је ово први пут да се на овакав начин продаје уметничко благо Србије.

– Град Београд и Министарство културе и информисања учинили су све да задрже уметничка дела која су се нашла на овој необичној аукцији, те да она остану власништво грађана. Треба рећи да се не ради о приватној компанији која се сада налази у стечају, нито о томе да их је неко купио својим новцем, већ је својевремено „Југоекспорт” нашим новцем куповао те вредне слике. Невероватно је да су Град Београд и Република Србија из новинских написа сазнали да ће се на аукцији наћи ова вредна уметничка дела. Посебно нас је изненадило и шокирало да је почетна вредност била 80.000 евра за дела сликара као што су Петар Лубарда, Зора Петровић, Мило Милуновић или Мића Поповић. Добро смо упознати са тржиштем уметничких дела, тренутно се нуди неколико слика Миће Поповића и само једна од њих има цену од 300.000 евра. Онда вам је јасно шта се спремало иза ове аукције, а поставља се питање за кога се спремала куповина уметничких дела која је Музеј града Београда прогласио културним добром – истакла је Маја Гојковић.

Нагласила је да је основни циљ испуњен да уметничка дела, која су културно добро наше државе, остану у рукама грађана Србије, а не да за будзашто постану нечији плен.

– Учинићемо све да заштитимо културно добро Републике Србије и грађана који су кроз историју прави купци ових уметничких дела. Борба заменика градоначелника Горана Весића и моја подршка убедили су многе да не учествују у овој лицитацији. Схватили су аргументе државе и захвални смо им на томе. Правним поступцима ћемо покушати да поништимо ово што се данас дешавало, те да то буде лекција свима који имају намеру да културно добро ове државе купују за мале паре и након тога да га препродају – рекла је министарка Гојковић.

Лицитацији су присуствовали и заменица председника Скупштине града Андреа Радуловић, секретар за културу Иван Карл и директорка Музеја града Београда Јелена Медаковић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Градоначелник Радојичић: Млади еколози су будућност Београда

Следећа вест

„Трофеј Београда” у фудбалу

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *