Весић: Уметничка дела из „Југоекспорта” културно благо града и земље

Нема коментара Share:

18.05.2021.
Заменик градоначелника Горан Весић навео је да су слике и уметничка дела, која су данас на аукцији као део стечајне масе „Југоекспорта”, проглашена за културно добро, али да су процењена на свега осамдесетак хиљада евра. Подсетио је да је „Југоекспорт” компанија у стечају и због тога распродаје имовину, те да је пре неколико недеља оглашена продаја 148 слика и примењених дела. Нажалост, скоро сва дела наших великих уметника, која је својевремено куповао „Југоекспорт” као једна од најмоћнијих друштвених фирми, оштећена су.

– То је безобразлук и немар према културном благу земље. Да бисмо спречили продају слика у бесцење, оне су на моју иницијативу проглашене за културно добро, што значи да нико никада неће моћи да их изнесе из земље без сагласности Музеја града Београда. На тај начин смо макар спречили да буду изнете из земље, као што се дешавало са многим сликама са претходних аукција. Пре ове, било је 36 лицитација на којима су продаване слике из разних предузећа у стечају. Данас слике српских сликара имате свуда по свету. Одлучио сам да Град Београд то више не дозволи – рекао је Весић за ТВ Хепи, додајући да ће представници Града данас бити на лицитацији.

Весић је прецизирао и то да је раније тражена привремена мера да се заустави продаја јуче одбијена. Образложење Привредног суда било је да смо у праву, али да „треба још један дан да одлука о проглашењу културног добра буде правоснажна”.

– Одлука је већ данас правоснажна. Морали смо најпре да уплатимо депозит да бисмо фотографисали слике и утврдили стање, што је био услов да оне буду проглашене за културно добро – навео је Весић.

Заменик градоначелника је најавио да ће данас лично бити на лицитацији, заједно са министарком културе и информисања, те да су позвани сви медији који, како је рекао, треба да виде људе који желе да „узму слике које припадају овом народу”.

– Надам се, ипак, да нико од њих неће учествовати на лицитацији. Те слике припадају граду, музеју, није то ничија дедовина – истакао је Весић.

Весић је најавио и да ће Град заједно са ресорним министарством захтевати пописивање свих уметничких дела у фирмама у стечају, како би се изузела из стечајне масе.

– Док сам ја у Београду, културна дела неће продавати онако како су то научили да раде. Могу да се љуте на мене колико год хоће, али ту сам да браним оно што припада Београђанима и нашој земљи – рекао је Весић.

Захвалио је Маји Гојковић јер се показало да и Град и Министарство културе и информисања имају апсолутно исти став по овом питању.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Весић: Држава ће куповати слике и музеји ће бити богатији

Следећа вест

Радојичић: Ускоро велика реконструкција Музеја афричке уметности

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *