Радојичић: Почињемо да градимо Тиршову 2 – расписан међународни тендер за припремне радове у вредности од 5,6 милиона евра

Нема коментара Share:

19.05.2021.
Наредних дана очекујемо да у Београду достигнемо 50 одсто вакцинисаних што ће умногоме допринети остваривању колективног имунитета, рекао је градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а.

– У Београду последњи бројеви кажу да је јуче било 126 новозаражених, а прекјуче 107, што је пре свега резултат вакцинације и чињенице да смо рекордери у имунизацији. Важан фактор су и временски услови који вирус чине мање инфективним и све то заједно нам даје за право да очекујемо да се ова ванредна ситуација заврши. С те стране имамо разлога за опуштање, али када размишљамо о властитом здрављу то значи да и даље морамо бити опрезни и носити маске – рекао је Радојичић.

Говорећи о постизању колективног имунитета, Радојичић је истакао да је у Београду 38,7 одсто оних који су ревакцинисани и 47,4 одсто оних који су добили прву дозу вакцине.

– То значи да наредних дана очекујемо 50 одсто укупно вакцинисаних и верујем да ћемо се са онима који су прележали ковид инфекцију приближити проценту од 75 одсто,  што је неки гарант колективног имунитета. На прошлој седници републичког штаба је дефинисано да на стручним скуповима може да се окупи сто људи, а очекује се и да 21. јуна дође до значајнијег попуштања мера. Наравно, уз два услова: 50 одсто вакцинисаних и испод сто позитивних, а верујем да ћемо и пре тог датума имати испуњене те услове и почети да живимо нормалније – казао је Радојичић.

Говорећи о изградњи Тиршове 2, Радојичић је подсетио да је расписан међународни тендер у вредности од 5,6 милиона евра за припремне радове на терену где ће се градити нови објекат.

– То значи почетак уређења терена, као и  припремање јаме темеља, а цела процедура ће трајати 210 дана. Све се ради у складу са пројектно-техничком документацијом и сви кораци на изградњи се значајно убрзавају. Мени је најбитније да тај посао завршимо на добар начин. Имамо консултанте са којима разговарамо о томе да сваку собу, сваки угао направимо тако да буду најфункционалнији. Тиршова 2 имаће пет спратова, два сутерена и једно приземље, 61 кревет у дневној болници и 99 соба за пацијенте на одељењима у којима ће пратилац моћи да буде са дететом. То ће практично бити две клинике у једној, са тенденцијом да деца проводе што мање времена у болници, да кроз дневну болницу могу брзо да циркулишу, излече се и иду кући. Хитна служба ће се простирати на 1.700 квадратних метара, са шест функционалних амбуланти, 40 ординација за дијагностичке прегледе, а имаћемо и одељења изолациј чија ће функција лако моћи да се преоријентише за случајеве пандемије или епидемије. Имаћемо најбоље услове и за дијализу и хемотерапију, а кардиохируругија и област трансплантације органа моћи ће, такође,  даље да се развијају – казао је Радојичић, подсетивши да ће укупна улагања у нову дечју болницу износити око сто милиона евра.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Следеће године почиње изградња објекта за децу и младе са сметњама у развоју на територији општине Земун

Следећа вест

Градоначелник Радојичић подржава младе иноваторе: Будућност је већ у Београду

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *