Градоначелник Радојичић подржава младе иноваторе: Будућност је већ у Београду

Нема коментара Share:

19.05.2021.
Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић обишао је данас Научно-технолошки парк Београд и том приликом разговарао са представницима компанија који су приказали своје иновативне пројекте. О оснивању и раду ове значајне научне институције говорила је в.д. директора Научнотехнолошког парка Гордана Даниловић Грковић.

Градоначелник Радојичић је истакао да је вeома поносан на ову институцију. 

– Научнотехнолошки парк Београд је први научнотехнолошки парк у Србији. Основан је 2015. године у партнерству са Владом Републике Србије, Градом Београдом и Универзитетом у Београду, уз подршку Владе Швајцарске. Овај парк је место спајања и размене знања и подршке између институција, науке и привреде, где у овом тренутку има 74 нове старт-ап компанијe, а од оснивања до сада било их је више од сто. Компаније чланице послују у преко 40 земаља света и запошљавају око 850 високообразованих људи – рекао је градоначелник Радојичић. 

Како је додао, у сваком шестомесечном периоду на десетине нових компанија представи своје идеје. 

– Веома нам је важно да дамо подршку парку и да га обогатимо, тако да може да прихвати све те младе људе како би ушли у конкуренцију и пласирали своје производе – рекао је градоначелник Радојичић и објаснио да НТП Београд иновативним компанијама и тимовима пружа значајан сет бизнис услуга које им помажу у приступу базама знања, менторима, финансијским фондовима, сертификацији, промоцији и умрежавању. 

Поред простора, техничке и технолошке инфраструктуре, свим чланицама НТП Београд на располагању су и три савремено опремљене иновационе лабораторије за убрзан развој хардверских решења. 

Радојичић је прецизирао да је још једном имао прилику да разговара са многима који су своје иновативне идеје обликовали тако да буду интересантне не само код нас него и у свету. 

– Ови млади људи истражују у различитим областима, од информационих технологија преко екологије, нанотехнологије, биомедицине, роботике, пољопривреде до истраживања нових материјала, енергетске ефиксаности, заштите животне средине и „паметних градова” – појаснио је градоначелник Радојичић. 

Међу презентованим производима су паметна „стробери” клупа, „паметна рукавица” за слепе, те производи за оптимизацију потрoшње енергије.

Градоначелник је нагласио и едукативни карактер ове институције, јер је више од три и по хиљаде младих људи прошло кроз разне едукативне програме.

Како је градоначелник Радојичић казао, до сада је било организовано седам програма подршке у развијању предузетништва. Кроз овај програм обучено је више од 500 младих потенцијалних предузетника док је преко 3.500 студената прошло основе технолошког предузетништва. У наредном периоду фокус деловања ће бити на ширењу знања из Београда у друге регионе и преносу искуства локалним партнерима у научнотехнолошким парковима у Нишу и Чачку, како би се и у овим регионима подстакло оснивање и развој нових старт-ап компанија. 

– Значај НТП-а огледа се између свега наведеног и у спречавању „одлива мозгова” и у подршци младим и образованим људима. Због свега тога они су будућност не само Београда већ и много шире од тога – истакао је Радојичић.

Први човек Београда подсетио је да Град Београд посредством Секретаријата за привреду већ неколико година заредом расписује конкурс и опредељује средства за развој идеја младих људи.

– Ове године биће опредељено десет милиона динара, што је дупло више него претходних година. Максималан износ по пројекту износи милион динара, а добитник конкурса има обавезу да запосли незапослено лице. Очекујем да конкурс буде расписан у јуну месецу. Поред финансијске подршке, на састанку је договорено да Град Београд интензивније примењује иновативне производе настале у НТП-у, као што је случај са „паметним клупaмa” које су постављене широм града. На овај начин Град Београд подржава даљи развој компанија, чиме им се олакшава и пут ка иностраном тржишту. Град Београд и на овај начин подржава младе људе који су наша будућност – закључио је градоначелник Зоран Радојичић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Радојичић: Почињемо да градимо Тиршову 2 – расписан међународни тендер за припремне радове у вредности од 5,6 милиона евра

Следећа вест

Градоначелник Радојичић: Град Београд и синдикат Градске управе имају равноправан и партнерски однос

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *