Градоначелник Радојичић поводом Дана здравих градова: Здравље Београђана је приоритет

Нема коментара Share:

20.05.2021.
Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић је данас, поводом 20. маја – Дана здравих градова, истакао да сви морамо организовано и посвећено да радимо, како бисмо достигли циљ здравог Београда и здравих Београђана.

– Промоција здравља се кроз историју развијала, полазећи од концепта да је здравље основно људско право. Идеја промоције здравља се темељи на настојању да се повезаност људи и њихове друштвене околине унапреди. Оно што стављамо у фокус је одговорност појединца за сопствено здравље, али исто тако и утицај друштвене заједнице и природне средине на здравље појединца – рекао је први човек Београда.

Имајући у виду чињеницу да више од 55 одсто светске популације већ живи у градовима, а да пројекције Светске здравствене организације говоре да ће до 2050. године овај проценат порасти на 68 одсто, те да ће градови бити места највеће концентрације становништва, градоначелник је указао да ће управо градови бити носиоци бројних активности које ће утицати на здравље становништва у градовима према изазовима који тек долазе.

– Модел промоције здравља подразумева интегрисан приступ који обухвата заштиту здравља, здравствено васпитање и превенцију. Неопходно је да уложимо огроман заједнички труд у циљу промовисања друштвене одговорности према здрављу у заједници. Град већ доста чини и неоспорно је да су резултати и напредак видљиви. Наравно, морамо и даље посвећено да радимо на томе. Сви смо свесни тежине, а пре свега значаја овог задатка. Али, зарад здравља које је драгоцено, на шта нас је пандемија све подсетила, овај циљ морамо заједнички достићи – истакао је градоначелник Радојичић.

На Дан здравих градова, градоначелник Радојичић је још једном подсетио на важну улогу коју Град Београд има у процесу масовне вакцинације, напоменувши да је Град за ове потребе обезбедио простор, комплетну логистику и опрему за вакциналне пунктове у комплексу Београдског сајма, затим у Белекспоцентру, Тржном центру „Ушће”, као и један мобилни пункт, односно аутобус који на дневном нивоу мења локације како би се стигло до што већег броја Београђана који желе да се вакцинишу. Београђани такође могу да се вакцинишу и у 18 домова здравља.

– О значају вакцинације сам много пута говорио. Јасно је да висок проценат вакцинисаних у Београду даје резултате. Ми ћемо свакако и даље апеловати на оне који се још увек нису вакцинисали да то учине, јер желимо да постигнемо колективни имунитет који ће нас вратити у нормалне животне токове. Јединствен начин на који је Србија организовала набавку вакцина од чак четири произвођача и процес вакцинације су заиста фантастични, за шта из иностранства свакодневно добијамо похвале. Београђане још једном позивам да се вакцинишу како бисмо мирнији ушли у лето – закључио је градоначелник Радојичић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Радојичић: Град Београд конкурисао за додатна средства како би се помогло грађанима да унапреде енергетску ефикасност стамбених објеката

Следећа вест

Весић: Машина за пресађивање дрвећа треба да буде испоручена најкасније за два месеца

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *