Следеће године почиње изградња објекта за децу и младе са сметњама у развоју на територији општине Земун

Нема коментара Share:

20.05.2021.
Градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић данас је заједно са председником општине Земун Гаврилом Ковачевићем присуствовала представљању пројекта за изградњу новог објекта за децу и младе са сметњама у развоју на територији општине Земун.

Она је овом приликом напоменула да се може очекивати да изградња овог објекта почне следеће године.

– Ово је први дневни боравак који ће бити наменски изграђен у општини Земун, што ће од великог значаја бити како за децу и младе са сметњама у развоју тако и за њихове родитеље. Претходно смо урадили студију изводљивости која је показала како треба да изгледа и које су потребе за дневним боравком овакве врсте. Након тога смо закључили уговор за урбанистички пројекат. Завршавамо и грађевински пројекат, тако да можемо очекивати да се са градњом оваквог пројекта почне следеће године – рекла је Станисављевићева.

Наташа Станисављевић је нагласила да ће објекат имати две хиљаде квадрата, да је предвиђен за 90 корисника, те да ће покрити потребе Земуна у овом и наредном периоду. 

– Када радимо нека пројектовања за установе социјалне заштите, водимо рачуна о томе да се оне дуго користе. Општина Земун нема дневни боравак, те корисници дневног боравка у Земун иду у дневни боравак на Новом Београду. Хвала председнику општине Земун Гаврилу Ковачевићу на иницијативи и помоћи. Град може да улаже и гради установе, али нам је увек потребна помоћ председника општине у смислу проналажења локација и сличних ствари. Захвална сам што смо успели да нађемо локацију. Завршавамо са пројектовањем и следеће године почињемо са градњом објекта – рекла је Наташа Станисављевић.

Секретарка за социјалну заштиту је подсетила да је ово шести објекат који ће се градити за шест година. 

– До сада су комплетно изграђена нова четири објекта за децу и младе са сметњама у развоју. Изграђени су дневни боравцу у Овчи, Лазаревцу, Сопоту и комплетан објекат за пружање услуге „Предах”. Ове године почиње да се гради објекат у Барајеву а следеће године овај о коме данас горворимо у општини Земун – казала је секретарка Станисављевић.

Председник општине Земун Гаврило Ковачевић изјавио је да ће објекат бити изграђен у близини школе „Радивоје Поповић”, која је такође намењена деци са посебним потребама. 

– Великим ангажовањем и захтевом родитеља, као и људи из Секретатијата за социјалну заштиту и секретарке Станисављевић, успећемо да овај пројекат реализујемо. Задовољство ми је што представљамо пројекат у Општини Земун, јер је наша општина препознатљива по томе да води бригу о деци, пре свега о деци са посебним потребама. У складу с тим, на територији општине Земун налази се школа „Вељко Рамадановић” од 1919. године, а на новој локацији од 1920. године, и то је школа за децу која имају проблеме са видом – рекао је Ковачевић.

Он се осврнуо и на друге школе на територији општине Земун које су намењене за децу са сметњама у развоју и додао да је једна од тих школа и „Сава Јовановић Сирогојно”.

– Постоји и школа „Радивоје Поповић” за децу са проблемима слуха и говора. Имамо и школу „Бранко Пешић” за ону децу која нису на време завршила образовање, такође и објекат у Улици цара Душана где се налази центар за таленте. Тај објекат је задужбина краљице Марије Карађорђевић од 1919. године и првобитно је служио за збрињавање сремске сирочади. Задовољство ми је што ће општина Земун добити такав један објекат како би родитељи, деца и омладина који имају потребу за овим објектом поправили квалитет живота с обзиром на ситуацију у којој се налазе. Општина Земун наставља да брине о деци и суграђанима којима је потребна посебна помоћ – рекао је Ковачевић.

Ана Кнежевић, представница Удружења „Ево рука из Земуна”, истакла је да Општина Земун већ седам година подржава пројекте који се развијају за децу школског узраста, односно допунске услуге за децу коју нема ко да чува.

Догађају је присуствовао и директор Центра за смештај и дневни боравак деце и омладине ометене у развоју Петар Јорданов.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Штанд ЈКП „Зеленило – Београд” на Сајму хортикулутуре

Следећа вест

Радојичић: Почињемо да градимо Тиршову 2 – расписан међународни тендер за припремне радове у вредности од 5,6 милиона евра

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *