Весић: Усвајање Закона о метроу и градској железници још један корак ка остварењу сна

Нема коментара Share:

21.05.2021.
Усвајање Закона о метроу и градској железници обезбедило је правни оквир да почнемо са изградњом метроа у новембру ове године, рекао је Горан Весић гостујући у јутарњем програму Студија Б.

– Од 1971. године, када је Београду први пут обећан метро, слушали смо разна обећања како метро само што није почео да се гради. Све су то биле лажи јер за изградњу метроа није постојао правни оквир који би регулисао изградњу метроа, нису постојали пројекти, урбанистичка документација, а ни потребан новац. Сада први пут имамо све. Усвајањем закона направљен је последњи формални корак ка изградњи метроа. Метро се убрзано пројектује, раде се геолошка истраживања на траси, ради се катастар ризика односно снимање свих објеката на траси метроа, веома брзо ће бити расписан тендер за пројектовање првих 19 метро станица, у јуну почиње изјашњавање грађана о изгледу вагона и веома брзо у Кини почиње производња ТБМ машина које ће под земљом копати тунеле. Све ће бити спремно да се почетком новембра изградњом на Макишком пољу започне изградња метроа, тачно 50 година откако је први пут најављена – рекао је Весић.

Он је додао да ће прва линија метроа бити завршена до 2028. године, друга линија до 2030. године, док ће се у међувремену градити градска железница која ће са метроом повезати све приградске општине, изузев Гроцке.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Заказана још једна вакцинација на Земунском кеју

Следећа вест

Весић: Београд се припрема за концерте, до краја маја 50 одсто вакцинисаних

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *