Град одштампао нове брошуре о значају вакцинације

Нема коментара Share:

22.05.2021.
Град Београд одштампао је нове флајере под називом „Имаш дилему – то је у реду” у коме се налазе одговори на све дилеме у вези са вакцинацијом против ковид инфекције, рекла је секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић гостујући у Јутарњем програму ТВ Пинк.

– Путем овог флајера се чињеницама боримо са дезинформацијама које доводе до тога да одређени број људи има дилеме када је у питању вакцинација. Град Београд је заједно са Градским заводом за јавно здравље још у протеклом периоду поделио више од пола милиона едукативних брошура како би указао на значај вакцинације и упутио грађане на сва важна питања у вези са њом. Нова брошура даје одговоре на најчешћа питања у вези са вакцинацијом, попут оних да ли се и када треба вакцинисати после прележане ковид инфекције, да ли се од вакцине може добити ковид, да ли вакцина мења генетски материјал, да ли изазива било какве проблеме са плодношћу или како утиче на труднице. Брошуре ће бити подељене свим општинама како би биле дељене на терену, а подаци у њима су из поузданих извора – рекла је Наташа Станисављевић.

Она је поновила да је веома важно примити вакцину ради заштите себе и других и да Град Београд чини све како би што више људи примило вакцину.

– Од јутрос у Београду имамо 48,1 одсто вакцинисане пунолетне популације, а ревакцинисаних 39,8, а сада је најважније да све снаге усмеримо ка вакцинацији млађих суграђана јер ту имамо до сада најслабији одзив, за шта је јуче и покренута велика кампања – нагласила је Станисављевићева.

Градска секретарка указала је да су у области социјалне заштите социјални радници поднели велики притисак током пандемије, али да су раме у раме са њима велики допринос дале и куварице, сервирке, хигијеничарке, спремачице и други.

– Сви смо један тим и заједно са здравственим радницима они су тихи хероји борбе против пандемије. Желимо да се подигне степен вакцинације јер пандемија већ дуго траје. Приоритет су нам били здравствени радници, а пре два месеца направили смо пунктове у сваком селу и сада је скоро 100.000 грађана вакцинисано на тај начин. Када је кренуо први аутобус за вакцинацију и када смо отворили пункт у ТЦ „Ушће”, за две недеље вакцинисали смо више од 9.000 људи. Најстарији су готово заштићени, јер је у Београду вакцинисано њих 77,7 одсто, што је више од 250.000 људи, а сада је потребно да се укључимо у анимирање младих. Зато је Град Београд заједно са Владом Србије, Новим Садом и Уједињеним фестивалима Србије уз подршку премијерке Ане Брнабић почео заједничку акцију вакцинисања младих. Сада се дешава да стари чувају младе, а желимо и да млади сачувају старе јер ако причамо о колективном имунитету важно је да се што више младих вакцинише, а томе служе и ове нове брошуре како бисмо разбили предрасуде – казала је Станисављевићева.

Она је најавила да ће аутобус за вакцинацију данас од 9 до 17 часова бити на Земунском кеју, код ресторана „Венеција” и да су тамо доступне „фајзер” и „синофарм” вакцине. Осим овог, раде и други пунктови за незаказане као и ТЦ „Ушће” вечерас до 20 часова, где су у понуди све вакцине.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Храмовна слава Николајевске цркве

Следећа вест

„Градска чистоћа” и општина Савски венац за малог Гаврила

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *