Храмовна слава Николајевске цркве

Нема коментара Share:

22.05.2021.
Председник градске општине Земун Гаврило Ковачевић са сарадницима присуствовао је данас светој архијерејској литургији поводом храмовне славе Цркве Светог оца Николаја, коју је по први пут у Земуну служио патријарх српски Порфирије, уз саслужење владике бачког Иринеја и земунског свештенства, саопштавају из Општине Земун.

Многобројни верници у радости празника Преноса моштију Светог Николе, архиепископа Мирликијског Чудотворца били су сабрани у најстаријој престоничкој цркви, која је подигнута 1745. године на месту старије дрвене богомоље, која се помиње још 1573. године.

Николајевска црква у Земуну се налази у старом историјском језгру Земуна, испод средњовековне тврђаве Гардош. Грађена је у барокном стилу као једнобродна грађевина са двоспратним звоником. Унутрашњост цркве краси богато изрезбарени иконостас са иконама које је 1762. године насликао Димитрије Бачевић, један од најпознатијих српских сликара из друге половине 18. века. Црква има једну од најбогатијих ризница старих култних предмета, као и збирку икона из 18. и 19. века. У цркви се чувају честице моштију Св. апостола Андрије Првозваног и Св. Нектарија Егинског Чудотворца и митрополита пентапољског.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Промена режима рада линија јавног превоза због радова у Пожешкој улици

Следећа вест

Град одштампао нове брошуре о значају вакцинације

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *