Весић: Америчка рејтинг агенција – финансије Београда стабилне

Нема коментара Share:

24.05.2021.
Реномирана америчка агенција за кредитни рејтинг „Мудис” издала је 21. маја званично саопштење у коме је потврдила кредитни рејтинг Града Београда на основу периодичне анализе и процене прикладности рејтинга у контексту релевантне главне методологије, недавних кретања и поређења финансијског и оперативног профила са слично оцењеним субјектима.

Заменик градоначелника Горан Весић изјавио је да се у извештају агенције наводи да кредитни профил Града Београда (Ба2) одражава његово снажно фискално управљање, што резултира солидним финансијским учинком и евиденцијом опадања терета дуга са ограниченим потребама за задуживањем. 

– Такође је поткрепљен улогом Београда као главног града и највећег привредног чворишта у земљи, чинећи скоро 40 одсто српског бруто домаћег производа (БДП). Изгледи за привредни раст ове године су око пет одсто, што ће помоћи Граду да одржи здраве финансије, укључујући и своју угодну позицију ликвидности. Истовремено, рејтинг узима у обзир високе инвестиционе захтеве града повезане са притиском који ствара њено јавно саобраћајно предузеће – рекао је Весић.

Он је нагласио да је ово саопштење још једна потврда домаћинског управљања финансијама Града које се воде од 2014. године.

– За седам година буџет Града повећан је са око 600 милиона евра на више од 1,2 милијарди евра. Дуг који смо затекли 2014. године а који је износио 1,2 милијарди евра сада износи испод 300 милиона евра. Као што је рејтинг агенција констатовала, Београд чини 40 одсто бруто домаћег производа Србије, а наш буџет већи је од неких европских земаља. Финансијска консолидација коју смо спровели омогућила је раст и развој нашег града незабележен у новијој историји. Улагања у наш град довела су до тога да је у Београду отворено скоро 200 хиљада нових радних места, а да је просечна плата изнад 700 евра – рекао је Горан Весић поводом саопштења рејтинг агенције „Мудис”.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Градоначелник Радојичић: Инвестиције из Поволжја стижу у Београд

Следећа вест

Никодијевић: Пeтa eкoнoмскa шкoлa у Рaкoвици дoбилa нoвих 613 квaдрaтa

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *