Градоначелник Радојичић: Београђани задали шах-мат корони, ускоро 50 одсто вакцинисаних

Нема коментара Share:

25.05.2021.
Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић подсетио је да је вакцинација кључна у борби против вируса корона и додао да ако се осврнемо на протеклих годину и по дана, једина светла тачка у читавој тешкој ситуацији јесте управо вакцина.

– Вакцинација је обележила последња два века медицине и представља једно од кључних открића у науци. Зато је и данас вакцинација најважнија и морамо сви заједно потенцирати њен значај како бисмо победили вирус – истакао је Радојичић у емисији „Некад и сад” на ТВ Хепи.

Он је оценио да је поносан на број вакцинисаних у Београду.

– Више од 48 одсто људи у Београду добило је било једну, било обе дозе вакцине, а ревакцинисано је више од 40 одсто грађана. Ове бројке су значајне и све оцене, нарочито из иностранства, указују да смо одреаговали одлично – казао је Радојичић.

Он се осврнуо на антивакцинални лоби, који је одувек постојао, напоменувши да се „историјско клатно” враћа и да данашњу ситуацију посебно компликују друштвене мреже, јер свака ситуација може да се спинује унедоглед.

– Београђани су задали шах-мат корони јер ћемо ускоро имати 50 одсто пунолетног вакцинисаног становништва. Анализе показују да је око 20 до 30 одсто грађана или неопредељено или против вакцина, али верујем да је већи проценат оних с којима може да се разговара и да им се аргументима укаже на значај вакцине. Истраживања показују да нема дилеме око тога да се вакцином прво појединачно штитимо, а затим и да остварујемо колективни имунитет – истакао је Радојичић, додајући да ће Град Београд наставити са кампањом да се што више људи вакцинише.

Комуникација стручњака са људима који имају дилему око вакцинације веома је важна, подвукао је градоначелник Радојичић. Као лекар је појаснио да је вакцина „месинџер РНК” будућност и нови правац у медицини, не само када је реч о вирусу корона већ и за лечење малигних обољења.

– Тај концепт вакцине пролази кроз клиничке студије, пацијенти су детаљно праћени и успостављене су веома су јаке контроле самог процеса. Све то раде најбољи, најкомпетентнији лекари. Вакцине против вируса корона прошле су кроз све фазе тестирања и праћена је свака ситница када је реч о реакцијама вакцинисаних. Апсолутно сам сигуран да су оне потпуно безбедне – навео је Радојичић, подсећајући да се тренутно раде студије провере вакцина на деци и трудницама, те да је реч о веома озбиљном и сигурном приступу контроле у медицини.  

Градоначелник је похвалио спремност и издржљивост нашег здравственог система, који је уз помоћ ресорног министарства и локалних самоуправа успео да се избори са овом проблемом. 

– Показатељ мере здравља једне нације је управо успех у овој борби против вируса корона, али морамо да у будућности још више водимо рачуна о здрављу нације, јер је то реперкусија и наше свести о здрављу и организованости здравственог система – нагласио је Радојичић. 

Градоначелник је посебно похвалио младе лекаре који су се добро изборили са овим проблемом и стекли важно искуство за будући рад.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Весић: Београду недостаје још 11.247 вакцинисаних до 50 одсто

Следећа вест

Студенти заинтересовани за вакцинацију на мобилном пункту у Студентском граду

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *