Привремено постројење претвараће отпад у агрегат који ће се користити за друге намене

Нема коментара Share:

25.05.2021.
Привремено постројење које се гради на подручју РЕВА омогућиће да се земља из ископа и грађевински отпад прерађују до агрегата и као такви депонују на ту локацију, водећи притом рачуна о животној средини, изјавила је градска секретарка за животну средину Ивана Вилотијевић.

Она је за ТВ Студио Б подсетила да говоримо о грађевинском материјалу када га користимо у изградњи, на градилишту, али када се измести са те локације, он постаје отпад који приликом прераде постаје агрегат. 

– Затворили смо један комплетан круг циркуларне економије и отпад претварамо у агрегат који ћемо да користимо за насипање на оним местима где је то неопходно – појаснила је Вилотијевићева.

Како је прецизирала, ово постројење је у функцији припреме агрегата за насипање будуће „Слободне зоне Београда”, која је Планом детаљне регулације привредне зоне намењена за привредне делатности. 

– Функционисањем овог постројења смањује се појава „дивљих депонија” од грађевинског отпада, што је и иначе један од највећих проблема у Београду. Показујемо одговоран приступ у третману те врсте отпада у главном граду – рекла Ивана Вилотијевић.

Када је реч о проблему са грађевинским депонијама, она је подсетила да је Град Београд још 1977. године, односно Институт „Јарослав Черни” дао одређене препоруке за сређивање тог дела леве обале Дунава који припада „Слободној зони Београд”. 

– Планом детаљне регулације, који је усвојен 2018. године, предвиђено је претходно насипање терена уз препоруку да се са насипањем у циљу изградње започне много пре него што се терен приведе намени, како би се остварило консолидационо слегање тла и насипа. Након тога, овај рејон се може користити за изградњу планираних садржаја – навела је секретарка за заштиту животне средине.

Схвативши проблем са грађевинским отпадом, у Град Београду су донели одлуку да је неопходно одговорно понашање, превентива и да се грађевински отпад прерађује до нивоа агрегата који ће се користи за насипање, истакла је секретарка.

– Морам напоменути да када се плански документ усвајао, није било примедаба грађана. После усвајања овог документа, ЈКП „Градска чистоћа” је на основу привремене грађевинске дозволе кренуло у припремне радове насипања тог терена, према привременој грађевинској дозволи, а за њено издавање добијене су све потребне дозволе и услови како се не би нарушила животна средина. Секретаријат је упознат и зна о чему се ради. Процена студије утицаја на животну средину била је на јавном увиду и још је у току, као и добијање дозволе за мобилно постројење. Када се на овој локацији изврши насипање, према елаборату који је урађен, прећи ћемо на неку другу локацију која је Граду неопходна, како би се насипањем привела намени, а опет поштујући све процедуре од добијања грађевинске дозволе па надаље – објаснила је Вилотијевићева.

Она је истакла да грађани можда нису довољно информисани, али да су врата овог градског секретаријата увек отворена за њих, уз напомену да им се ниједно удружење по овом питању до сада није обратило, а да су новинари у најкраћем року добијали одговоре на постављена питања. 

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Радојичић: Београд поклања бесплатне летње програме, дигиталне уџбенике и таблете за младе

Следећа вест

Прекид у испоруци топлотне енергије на подручју „Церак”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *