Градоначелник Радојичић отворио конференцију „Савремена уметност Африке у доба пандемије” у Музеју афричке уметности

Нема коментара Share:

26.05.2021.
Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић и министарка културе и информисања Маја Гојковић отворили су онлајн конференцију „Савремена уметност Африке у доба пандемије” коју је поводом обележавања Дана Африке организовао Музеј афричке уметности у сарадњи са Градом Београдом и Министарством културе и информисања.

Градоначелник Радојичић нагласио је да Београд са великим задовољством обележава Дан Африке и овом приликом се осврнуо на још један јубилеј који ће Србија обележити ове године, а то је 60 година од оснивања Покрета несврстаних, покрета који је промовисао универзалне принципе једнакости и мирољубиве коегзистенције.

– Моје задовољство је још веће због тога  што данас међу учесницима имамо и амбасадоре Алжира, Марока, Туниса и Египта, земаља које су чланице Покрета несврстаних. Са овим земљама, као и са многим другим афричким државама имамо традиционално добре односе и одличну сарадњу на различитим пољима – казао је Радојичић.

Директорка Музеја афричке уметности др Марија Алексић том приликом је истакла да је управо током прошле године Музеј афричке уметности, и поред свих тешкоћа изазваних пандемијом, реализовао пројекат од изузетног међународног и општекултурног значаја, прву изложбу савремене намибијске уметности у Србији. 

– Ни пандемија ни географска удаљеност нису биле препреке за унапређење разумевања и сарадње са другим народима и културама – нагласила је директорка Музеја др Марија Алексић.

Она је додала да је овај музеј, као легат југословенског амбасадора Здравка Печара и његове тадашње супруге Веде Загорац, основан с идејом развоја и подстицања панафричког духа, очувања разнолике баштине афричког континента и унапређења дијалога између наших народа. 

Градоначелник Радојичић је додао да је култура свакако једно од тих поља на којима развијамо сарадњу са земљама овог прелепог континента. 

– Колико ми у Србији и Београду ценимо афричку културу доказ је и чињеница да је Београд једини град у региону који има музеј посвећен искључиво афричкој уметности. То је нешто због чега су сви Београђани, а и ја лично, веома поносни. Са посебним задовољством наглашавам да је Београд традиционално космополитски град, који ће увек бити отворен за ову врсту повезивања, слављења културе и уметности афричких земаља – закључио је градоначелник Радојичић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Археолошка ископавања на Студентском тргу почињу за месец и по дана

Следећа вест

Представа „Љубав је као чоколада” у Дадову

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *