Весић: Инспекцијском контролом решен проблем изливања недозвољених материја у Чукарички рукавац

Нема коментара Share:

26.05.2021.
Након неколико инспекцијских контрола и затварања неких објеката решен је проблем изливања недозвољених материја у Чукарички рукавац, рекао је данас заменик градоначелника Горан Весић. Он је истакао да је очигледно да је једно од дванаест евидентираних постројења кршило закон и угрожавало животну средину испуштањем недозвољених материја у кишни колектор, и то углавном током ноћи.

– Када смо радили узорковање, налазили смо недозвољене материје. Топчидерска река је, нажалост, претворена у отворени фекални колектор и она није једина. Тај проблем решава се изградњом канализације и постројења за прераду отпадних вода. У овом случају, међутим, проблем није био у фекалијама, већ у материјама индустријског порекла. Моја порука онима који су то радили јесте да ће сви за које будемо имали доказе бити кажњени – истакао је Весић.

Најавио је и викенд патроле, што је договорио са министарком заштите животне средине Иреном Вујовић, јер је примећено да је квалитет воде лошији током викенда, што указује на то да поједине фабрике које се налазе уз Саву испуштају отровне материје, рачунајући на то да тада нема инспекцијске контроле.

– Није ми јасно какав мозак морате да имате да трујете људе и, када већ имате фабрику вредну пет-шест или чак двадесет милиона евра, да вам је проблем да потрошите неколико стотина хиљада за прераду материја. Време је да неко одговара и заврши у затвору за то. Неком је мотив савест, а неком казна – нагласио је Весић.

Заменик градоначелника је најавио да је план да сва индустријска постројења уз Топчидерку буду склоњена јер им, како је оценио, није место у граду. Једино Завод за израду новчаница и кованог новца има апсолутно све пречистаче по највишим стандардима Европске уније, навео је Весић, и подсетио да је план Града да се „Стара шећерана” претвори у простор намењен култури, ИТ индустрији и забави.

– Завршен је План генералне регулације Топчидерке са свим притокама, тако да је трајно решење за Чукарички рукавац управо уређење ове реке. Спречиће се плављење и биће постављене заштитне преграде како се више не би користила за фекалну канализацију. Када се због будуће нове марине буде чистио Чукарички рукавац, решиће се и проблем таложења материја јер је пилон Моста на Ади додатно успорио излазак воде. Проблеми ће се решавати један по један – истакао је Весић.

Заменик градоначелника је подсетио на изградњу постројења за прераду отпадних вода у Великом селу, али и других постројења овог типа, напомињући да јесте велик проблем што трећина града нема канализацију, али да је још горе то што имамо око сто директних излива канализације у Саву и Дунав. Завршетком постројења у Великом селу, појаснио је Весић, укинуће се осамдесет одсто свих излива канализације у реку. Након тога преостају још четири фабрике – у Остружници и Обреновцу, које се раде из кинеског аранжмана, у Батајници, за коју је завршен пројекат и која ће се радити из средстава Европске уније, после чега преостаје још једна у Гроцкој.

Весић је подсетио и на улагања у канализацију у многим деловима града, те да је из кинеског аранжмана 450 милиона евра намењено управо Београду.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Акција сузбијања комараца на више локација у престоници

Следећа вест

Вeсић: Дeсeт нoвих вoзилa зa сузбиjaњe лaрви и oдрaслих фoрми кoмaрaцa

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *