Радојичић: Београд је званично град са највећим економским и инвестиционим потенцијалом у Европи

Нема коментара Share:

26.05.2021.
Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић саопштио је данас да је Београд проглашен за град са најбољим економским и инвестиционим потенцијалом у Европи према оцени реномиране британске куће „Emerging Europe”, која се бави економском анализом градова Централне, Источне, Југоисточне Европе и Јужног Кавказа.

Како је Радојичић објаснио, преко стотину експерата, консултантских кућа и инвеститора учествовало је у оцењивању градова и њиховог инвестиционог амбијента, а Београд се нашао на првом месту у конкуренцији градова из поменутих региона. 

– Добра инвестициона клима коју је „Emerging Europe” препознао је пре свега резултат стабилне економске ситуације у Србији и  Београду. Узимајући у обзир величину тржишта Београда и нашу геостратешку позиционираност, препознати смо као привредни и финансијски центар Европе са највећим потенцијалом за даље привлачење страних инвестиција – рекао је градоначелник.

Категорије у којима су градови оцењивани јесу пословна клима, инфраструктура и мобилност, велики број експерата и талената . 

– Београд привлачи како домаће тако и стране партнере у реализацији многих пројеката. Економска стабилност омогућила је велика инфраструктурна улагања и убрзани развој града, што је за инвеститоре веома важно. Изградња обилазнице око Београда, изградња брзе пруге Београд – Нови Сад и коначно, почетак изградње прве линије метроа, пројекти су који привлаче различите индустрије, доводе инвестиције и запошљавају велики број људи – рекао је градоначелник и додао да су добра повезаност аеродрома, две пловне реке, ауто-пут и железница, која пролази кроз Београд, велики потенцијали за развој индустријских зона града.

Градоначелник је подсетио и да је на Doing Business листи Светске банке Град Београд, захваљујући промени Закона о изградњи и због успостављања електронског система за издавање грађевинских дозвола, који је пуштен у рад 2016. године, са 186. места напредовао на 9. место у свету. Скраћивањем административних поступака за изградњу до три пута, додатно смо подстакли и убрзали инвестиције, истакао је Радојичић.

Грађевински сектор бележи стални пораст директних страних инвестиција (FDI) од 2014. године. Само у 2019. години, директне стране инвестиције у грађевински сектор чиниле су 22 одсто укупног FDI. Реформом пореских поступака, увођењем електронских и безготовинских плаћања, реформом уписа права својине системски се радило на унапређењу услова за пословање у Београду и Србији.

– Када говоримо о великим пројектима који симболизују развој града, подсетићу да се на обали Саве налази највећи пословно-стамбени комплекс у изградњи „Београд на води”, чији значај превазилази домен грађевинске индустрије, а који такође привлачи нове инвестиције. На овом градилишту чак и у доба пандемије вируса корона ради 2.500 људи, што Београд на водичини највећим градилиштем у Европи – рекао је Радојичић.

Београд се развија и као зелени и паметни град, комфоран и прилагођен свим изазовима модерног доба. Ускоро следи и усвајање акционог плана за зелени град, те ће се покренути бројни еколошки пројекти.

– Ништа од овога не би било могуће без домаћих експерата. Београд је универзитетски град и место у којем млади таленти започињу каријеру. Град Београд је заједно са Владом Републике Србије и Београдским универзитетом оснивач најбољег Научнотехнолошког парка у региону, одакле је преко 100 стартап компанија из области ИТ, медицине, инжењерства и других, добило сву подршку за развој сопственог бизниса – рекао је градоначелник.

Он је додао да је задатак Градске управе да одговорном економском политиком настави да осигурава подстицајне услове за даље привлачење домаћих и страних инвеститора, а све у циљу унапређења квалитета живота грађана. 

– Захваљујући статусу најбоље инвестиционе дестинације у Европи, Београд ће бити додатно препознат од инвеститора из Велике Британије, али и глобално. Ми ћемо у сарадњи са Британско-српском привредном комором радити на промовисању Београда, како бисмо на најбољи начин искористили овај статус, довели инвеститоре и створили нова радна места – закључио је градоначелник Радојичић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Весић: Нови тржни центар у Обреновцу запошљаваће 150 људи

Следећа вест

Градоначелник Радојичић: Инвестиције из Поволжја стижу у Београд

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *