Весић: Решење за подручје баре Рева мора бити у интересу свих грађана

Нема коментара Share:

31.05.2021.
Заменик градоначелника Београда Горан Весић рекао je гостујући у Београдској хроници да разуме забринутост грађана, нарочито оних који се баве заштитом животне средине, који протестују на подручју баре Рева, те да ће их позвати на разговор о тој теми како би заједно дошли до решења.

– Позваћу оне који се заиста баве заштитом животне средине, а не политиканте, да попричамо о том проблему. Тамо је Град хтео, а по урбанистичким плановима имао је и право да сагради постројење за прераду грађевинског отпада. Улазимо сада у фазу када почињемо да прерађујемо отпад, што значи да се из таквог постројења ствара посебан продукт који се користи за изградњу путева. На тај начин ради се свуда у свету. Разумем да су људи против тога да се нешто дешава у њиховом комшилуку, али није само довољно да буду против, већ морају да понуде и нека решења. Уколико немамо места да одлажемо грађевински отпад и не прерађујемо га, имаћемо дивље депоније свуда по граду – нагласио је Весић.

Позваћу их да заједно разговарамо са стручњацима, који су учествовали у томе, и покушамо да нађемо заједничко решење, навео је Весић и додао да ће на тај разговор бити позвани и представници Завода за јавно здравље и Завода за заштиту природе. 

– Трудим се да решавам проблеме када је у питању екологија. Нисам крив што нико пре мене није хтео да се бави фабрикама за прераду отпадних вода. Сада радимо такву фабрику у Великом селу, почињемо у Остружници, радићемо у Обреновцу, завршили смо пројектовање за Батајницу и остаје нам само још једна у Гроцкој. Сваке године избацујемо фекалије у Саву и Дунав запремине 60.000 олимпијских базена. Да је неко раније бринуо о сепарацији отпада и преради грађевинског отпада, не бисмо дошли у ситуацију да имамо милион тона грађевинског отпада годишње – појаснио је Весић и додао да Град мора да нађе решење у интересу свих грађана. 

Говорећи о камерама у возилима јавног превоза, Весић је истакао да од 2013. године у свим аутобусима постоје камере, соло аутобуси имају пет камера, а зглобни седам.

– Камере покривају сва врата и на тај начин су путници заштићени, а то је укупно 563 аутобуса од 854, колико их имамо у градском превозу. Још у фебруару одвојили смо новац за набавку која ће бити расписана наредних дана и очекујем да ћемо до јула имати уговор, те да ћемо за преосталих око 280 старијих аутобуса купити камере и „блокаторе”, што значи да возач неће моћи да стартује аутобус уколико сва врата нису затворена. Сваки нови аутобус има камере и заштите, тако да ће 1. септембра сваки аутобус Градског саобраћајног предузећа имати покривена сва врата камерама, као и блокатор – објаснио је Горан Весић.

Када је реч о градским финансијама, Весић је рекао да ће 9. јуна бити урађен ребаланс буџета Града Београда који ће износити 143.355.481.970 динара, што ће бити највећи буџет у историји Града Београда и већи него почетком прошле године, пре короне.

– То смо успели јер су повећани приходи, имамо пет милијарди више прихода само од пореза на доходак грађана, што значи да расту плате и да већи број људи ради. Посебно сам срећан јер смо у односу на почетни буџет ове године за првих шест месеци повећали буџет за 18 одсто, односно за 20 милијарди динара. Зато смо могли да повећамо и буџет за капиталне инвестиције, за оно што је најважније грађанима, а то су паркови, вртићи, изградња водовода, и то за 7,8 милијарди, те оне сада износе 27 милијарди, што је повећање за 21 одсто. Наш дуг на крају ове године ће износити око 282 милиона евра, а 2013. године дуг Града Београда је износио милијарду и двеста милиона евра, а буџет Града тада је био око 650 милиона евра. То показује како се наш град развија и да имамо новца да решавамо проблем по проблем – нагласио је Весић.

Говорећи о експлозији плинске боце у Чика Љубиној улици, Весић је истакао да је до експлозије плинске боце дошло због неисправних гасних инсталација. 

– Грађани треба да знају да су привредни субјекти дужни да једном у годину дана врше контролу гасних инсталација, али путем овлашћених фирми. Нажалост, неки од њих то не раде, већ те послове обављају нестручни људи. Данас сам донео одлуку и сутра ћу упутити писмо Министарству унутрашњих послова, Сектору за ванредне ситуације, да се наложи ванредни надзор свих гасних субјеката који користе гасне уређаје на територији града у стамбеним зградама, како бисмо утврдили ко се од њих понаша у складу са законом и како не бисмо више долазили у ситуације да људи страдају. Осим тога, Град припрема пропис којим ће у стамбеним зградама, а ту се мисли на ресторане и оне који се тиме баве, бити забрањен ћумур, роштиљ и таква врста плинских инсталација. Верујем да ћемо га током лета и усвојити и коначно решити овакве ситуације – закључио је Весић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Весић: Време је да све ради до један после поноћи

Следећа вест

Ускоро почињу радови на доградњи школе „Митраљета”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *