Весић наложио предузећу „Градска чистоћа” да не довози грађевински отпада код баре Рева

Нема коментара Share:

01.06.2021.
Заменик градоначелника Београда Горан Весић изјавио је да је јутрос наложио Јавном комуналном предузећу „Градска чистоћа” да прекину довожење грађевинског отпада камионима на привремену депонију која се налази поред баре Рева. 

– Привремена депонија постоји као таква већ деценијама. Ту је било предвиђено да се гради постројење за прераду грађевинског отпада. Не да се одлаже грађевински отпад, већ да се прерађује како би се добијао материјал од кога се граде путеви – истакао је Весић.

Према његовим речима, Београд годишње има око милион тона грађевинског отпада, а пре само осам година било је око 200.000 тона, што говори о томе колико се у Београду гради. 

– Наше постројење за прераду грађевинског отпада у Винчи, које се сада гради, моћи ће да преради око 200.000 тона годишње. То значи да је веома важно да се што пре обезбеде нова постројења за прераду грађевинског отпада, јер је то у складу са свим стандардима. У супротном ћемо имати загушен Београд дивљим депонијама зато што ће они који граде морати да тај отпад негде одложе – појаснио је Весић.

Он је рекао да ће наредних дана позвати на разговор људе који су се окупљали у Реви, односно невладине организације које се баве заштитом животне средине.

– Позваћу их да бисмо разговарали о тој теми, а такође и зато што желим да чујем шта они предлажу и где по њиховом мишљењу треба да се одлаже грађевински отпад у Београду, јер отпад негде мора да се одлаже и прерађује. Надам се да ћу чути неке добре предлоге и да ћемо дијалогом доћи до решења. У сваком случају тамо ћемо поставити рампу и више неће моћи да долазе камиони, али ће Београд веома брзо морати да нађе решење где ће се одлагати, односно прерађивати грађевински отпад. Не можемо да зауставимо развој града и прекинемо изградњу свих станова и свега што се гради зато што немамо где да одлажемо грађевински отпад – казао је Весић и додао да нас чека почетак изградње метроа и самим тим и милиони кубика земље која ће се вадити током изградње, а која такође мора да се одлаже на одређена места.

Ми смо прва власт у овој земљи која је почела са прерадом грађевинског отпада, навео је Весић и додао да ће Београд имати и пет фабрика за прераду отпадних вода које ће се налазити се у Великом селу, Остружници, Батајници, Обреновцу и Гроцкој.

– Први смо који желе да се ухвате у коштац са решавањем еколошких проблема и сигуран сам да ћемо у невладиним организацијама имати савезнике у томе – закључио је Весић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Пуно простора за сарадњу између Београда и Новог Сада у сектору образовања

Следећа вест

Весић: До 2023. године у читавој општини Гроцка биће решен проблем водоснабдевања

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *