Радојичић честитао Међународни дан детета: Приоритети Града Београда су улагање у сигурно одрастање, заштиту и образовање деце

Нема коментара Share:

01.06.2021.
На данашњи дан обележавамо Међународни дан детета, који су Уједињене нације установиле са жељом да се промовише добробит деце широм света. Тим поводом честитам свој деци њихов празник и подсећам на важност свести целокупне заједнице да су деца највеће богатство једног друштва и да морамо учинити све како бисмо их заштитили и омогућили им најбоље услове за одрастање, образовање и будући живот. Управо то су приоритетни циљеви Града Београда, рекао је градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић.

Градоначелник је истакао да се овај празник често назива и Даном дечјих права, те је подсетио да деци припадају права за која су одрасли дужни да се постарају како би она била испоштована.

Генерална скупштина Уједињених нација је 1989. године усвојила Конвенцију о правима детета, чиме су и формално дефинисане четири категорије дечјих права, а то су обезбеђење, заштита, партиципација и превенција. Установљавањем Међународног дана детета, државе чланице Уједињених нација признале су да сва деца, без обзира на расу, пол, национално или социјално порекло имају право на љубав, разумевање, здравствену негу, образовање, као и да треба да одрастају у мирном окружењу које ће им омогућити да искористе све своје потенцијале.

– Током много година рада с децом у Дечјој клиници „Тиршова”, од деце сам научио пуно тога. Деца с којом се и данас срећем на клиници су отворена, великодушна, несебична и способна да искажу своје емоције. Деца Београда, али и региона, добиће најсавременију дечју болницу „Тиршова 2” у којој ће моћи да остваре сва своја права, а првенствено право на најквалитетније лечење у најбољим условима. Градимо вртиће и школе, смањујемо листе чекања деце за место у вртићима, адаптирамо и опремамо васпитне и образовне установе најсавременијим дидактичко-инклузивним материјалом, реконструишемо и градимо паркове и игралишта. Један од пројеката који превазилази границе домена локалне самоуправе је улагање у обнову Пионирског града, који ће бити место за раст и развој, учење и игру деце из Београда, Србије, али и читавог региона. Све је то зато што Град Београд мисли на своју децу, јер улагање у њих јесте улагање и у будућност – закључио је први човек Београда.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Радојичић: Град Београд са Министарством просвете и Фондацијом „Новак Ђоковић” адаптира и опрема нове вртићке просторије за малишане у престоници

Следећа вест

Пуно простора за сарадњу између Београда и Новог Сада у сектору образовања

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *