Градоначелник Радојичић: Град Београд је спреман за сезону сузбијања амброзије

Нема коментара Share:

03.06.2021.
Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић изјавио је данас поводом уништавања амброзије на територији Београда да ова биљка још увек није достигла одређену висину како би се могла третирати.

– Завршена је jавна набавка за мониторинг и картирање амброзије, а према првим подацима са терена, биљка још увек није у фази погодној за хемијски третман због обимних киша које нису погодовале развоју ове биљке. Као лекару и градоначелнику ово питање ми је изузетно важно. Разговарао сам и са запосленима у Секретаријату за здравство који се баве питањем сузбијања амброзије. Oчекује се да ће амброзија достићи висину погодну за третирање тек у јулу месецу – рекао је Радојичић.

Радојичић је додао да је из тог разлога Град Београд наручио израду десетогодишњег Акционог плана за сузбијање амброзије, а прошле године и започео са спровођењем овог плана. Акциони план за сузбијање амброзије су радили домаћи еминентни стручњаци којима је ова тема најужа специјализација, и то са Биолошког факултета Универзитета у Београду, али и истакнути стручњаци са Пољопривредног факултета Универзитета у Београду и Пољопривредног факултета Универзитета у Новом Саду.

– Проблем ширења амброзије и њеног полена који изазива алергијске реакције је велики. Са њим се суочава читава Европа. Због тога наглашавам да Град Београд чини све у оквирима својих надлежности како би се ово еколошко и здравствено питање ставило под контролу – казао је Радојичић.

Како је објаснио, сезона алергија на полен амброзије почиње тек почетком августа када она процвета, а са хемијским третманом и кошењем кренуће се далеко пре њеног цветања како би се сузбило ширење њеног полена. 

– Прошле године мониторинг је урађен на 2.000 хектара површине, што је шест пута више у односу на 2019. годину. Такође, амброзија је прошле године уништена на 1.800 хектара површине, што је 15 пута више у односу на 2019. годину. Према важећем акционом плану, циљ је да из године у годину повећавамо површине под мониторингом, односно праћење присутности амброзије на терену, како бисмо знали на којим површинама треба да је уништавамо. Ове године мониторинг ћемо урадити на 3.000 хектара, што је девет пута више у односу на 2019, а на основу резултата са терена биће познато колико ћемо ове биљке и на којој површини уништавати – истакао је градоначелник Радојичић. 

Он је додао да је ове године за мониторинг и мапирање из буџета Града Београда издвојено 30 милиона динара, а за сузбијање и уништавање 148 милиона динара, те да је у току јавна набавка за хемијско сузбијање амброзије.  

Градоначелник је истакао да амброзију на приватним поседима треба да уништавају власници тих поседа.

– На приватним поседима не можемо да третирамо амброзију. Тада излази комунална инспекција и издаје казне. Требало би да те казне буду веће како би се што брже решио овај проблем – закључио је градоначелник Радојичић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Краткотрајни прекиди у снабдевању корисника потрошном топлом водом у Борчи

Следећа вест

За викенд вакцинација на Земунском кеју

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *