Нацрт закона о заштити од буке од данас на јавној расправи

Нема коментара Share:

03.06.2021.
Заменик градоначелника Горан Весић захвалио је у име Града Београда министарки заштите животне средине Ирени Вујовић што је препознала проблем буке и најавила да ће Нацрт закона о заштити од буке у животној средини бити на јавној расправи од 3. до 23. јуна ове године.

Прецизирао је да ће, када закон буде усвојен, као и подзаконски акти којима ће се поједине одредбе прецизирати, Комунална милиција Града Београда бити опремљена мобилним апаратима за мерење буке и на сваку пријаву грађана реаговаће се одмах.

– Комунални милиционари и инспектори мериће на лицу места буку и одмах изрицати заштитне мере, а једна од њих је одузимање апарата или инструмента са којег се емитује музика. Тако ћемо да заштитимо грађане од буке и малтретирања којем су изложени годинама. Ове мере су у корист већине угоститеља која поштује све прописе. Наравно, они који су бахати биће санкционисани. Усвајање закона даје инструмент Граду да у већем делу реши проблем буке онако ефикасно како смо путем система „Око соколово” решили проблем бахатог паркирања – истакао је Весић.

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић најавила је да ће Нацрт закона о заштити од буке у животној средини бити на јавној расправи од 3. до 23. јуна ове године, што значи да ће од данас па у наредних 20 дана све заинтересоване стране моћи да пошаљу своје коментаре, предлоге и сугестије на текст нацрта овог закона.

Вујовићева је истакла да су нацртом закона транспоноване одредбе директиве ЕУ у области буке.

– Нацртом закона прецизније је дефинисано шта је бука у животној средини, проширена је листа извора буке, као и надлежних органа за израду стратешких карата буке и акционих планова. Нацртом се уређују субјекти заштите од буке, мере и услови заштите, приступ информацијама о буци, надзор и друга питања од значаја за заштиту животне средине и здравље људи – рекла је Вујовићева.

Министарка је додала да су на иницијативу Града Београда у закон унета и два члана која се односе на надлежност за мерење буке коју емитују угоститељски објекти.

– Овим предлогом се Комуналној милицији у јединицама локалне самоуправе дају овлашћења да по пријави грађана могу да мере и контролишу буку из угоститељских објеката. Грађани годинама имају проблем с буком у градским зонама, која долази из појединих угоститељских и других објеката који емитују буку, што је посебно изражено у стамбеним зонама. Доношењем новог закона, као и сета подзаконских аката биће омогућено брже и ефикасније решавање проблема буке – истакла је Ирена Вујовић.

Министарка Вујовић је навела да ће се датум одржавања онлајн презентације нацрта закона накнадно одредити, а обавештење о томе ће бити доступно на сајту министарства.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Радојичић: Тимским радом завршили смо прво потпуно инклузивно игралиште за децу у Београду

Следећа вест

Краткотрајни прекиди у снабдевању корисника потрошном топлом водом у Борчи

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *