Радојичић: Тимским радом завршили смо прво потпуно инклузивно игралиште за децу у Београду

Нема коментара Share:

03.06.2021.
Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић отворио је данас на Ади Циганлији инклузивно игралиште за децу са сметњама у развоју. Уз градоначелника Београда игралиште су отворили и директорка Уницефа у Србији Дејана Костадинова, генерални директор „НЦР Србија” Стефан Лазаревић и генерални секретар Кошаркашког савеза Србије Златко Болић. Игралиште је осмишљено и опремљено тако да деца са сметњама у развоју и без њих могу заједно да се играју.

Градоначелник Београда истакао је да се свако друштво препознаје по томе колико је хумано и оријентисано према рањивим социјалним групама којима је потребна додатна помоћ.

– Добро знам, и као лекар и као градоначелник, колико значи помоћ деци са сметњама у развоју, те да је олакшање њихових тегоба од суштинског значаја пре свега за њих, али и за све нас. Радујем се да деца већ сада на овом игралишту проводе време и уживају. Важно је да игралиште нуди деци могућност да се играју на прави начин и да буду што безбеднија. Игралиште је пример одличног заједничког рада и зато посебно захваљујем Уницефу, НЦР-у и Кошаркашком савезу Србије на иницијативама и прикупљеном новцу. Град Београд је координисаним активностима и заједничким радом ЈП „Ада Циганлија” и ЈКП „Зеленило – Београд” реализовао овако важан пројекат који је пример праве и одговорне социјалне политике – истакао је Радојичић.

Он је подсетио да је ЈКП „Зеленило – Београд” изградило и одржава чак 1.281 дечје игралиште у Београду.

– Из године у годину игралишта се обнављају, граде се нова и води се рачуна да она буду по европским стандардима. Ове године биће изграђено још 13 игралишта, а у овом тренутку имамо 22 игралишта на којима се налазе неке од справа које деци са посебним потребама омогућавају лакшу и безбеднију игру. То је само део онога што Град Београд ради у циљу реализовања одговорне социјалне политике и тако ће бити и у будућности – истакао је градоначелник Београда.

Директорка Уницефа у Србији Дејана Костадинова подсетила је да је инклузивно игралиште на Ади Циганлији доступно и прилагођено сваком детету.

– Истовремено, игралиште ће помоћи деци са сметњама у развоју или инвалидитетом да учествују у заједничким активностима са другом децом, да се осећају мање изолованом и да се и она, као и њихове породице интегришу у заједницу. Инклузивно игралиште ће допринети смањењу стигме, дискриминације и неједнакости са којом се ова деца сусрећу. Наравно, да би се то постигло, неопходно је да се позабавимо основним покретачима неједнакости и уложимо у изградњу друштва правичности, а ово инклузивно игралиште је корак у правом смеру – казала је Костадинова.

Генерални директор „НЦР Србија” Стефан Лазаревић указао је на значај заједничке сарадње и подсетио да је брига о породици и деци једна од важних фокусних тачака ове компаније.

– Негујемо инклузивно радно окружење у коме се према свим људима поступа на исти начин. Поред игралишта које имамо част да данас отворимо, заједно са Уницефом подржали смо и изградњу инклузивног игралишта у Ћићевцу – првог инклузивног игралишта у Србији које је изграђено по замисли деце. Поред инклузије подржавамо и образовање, његову доступност за све јер је оно важно и за друштво у целини. Путем наше фондације наставићемо да подржавамо ове и сличне пројекте – нагласио је Лазаревић.

Генерални секретар Кошаркашког савеза Србије Златко Болић указао је да ова спортска организација обраћа велику пажњу на најмлађе.

– Када смо добили позив, нисмо се двоумили. У овом подухвату учествовао је цео Стручни штаб репрезентације и сви играчи који су на једној пријатељској утакмици издвојили свој новац и уложили своје име и ауторитет да би учествовали у овој акцији. Морамо данас пуну пажњу обратити на децу и њихове потребе, пружити им могућности за игру и бављење спортом и зато се надам да ће данашњи пример следити и сви други – казао је Болић.

Инклузивно игралиште на Ади је друго игралиште у Србији које је изграђено на основу консултативног процеса са децом и њиховим породицама. Осмишљено је ради промовисања социјалне интеграције деце са сметњама у развоју са другом децом. На њему се налази љуљашка, два комплета музичких инструмената за свирање на отвореном за децу са сензорним сметњама, вртешка, три њихалице и кућица за игру. Као партнер у осмишљавању игралишта учествовао је и Спортски савез особа са инвалидитетом Београда.

Инклузивна игралишта и окружења пружају јединствену могућност да се деца свих способности заједно играју. Деца ће се осећати збринуто, охрабрено, поштовано током активне игре, како у физичком тако и у социјалном смислу, чиме се ствара и чува осећај заједништва и прихваћености код све деце.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Весић: Oмогућити ресторанима да имају музику током радног времена

Следећа вест

Нацрт закона о заштити од буке од данас на јавној расправи

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *