Весић: Слогани Белефа „Београд живи” и „Нови почетак” значе нови живот за Београд

Нема коментара Share:

04.06.2021.
Овогодишњи Белеф, чији ће главни програм трајати две недеље, од 27. јуна до 10. јула, има два слогана, један је „Београд живи” а други „Нови почетак” и тиме желимо да означимо да славимо нови живот и нови почетак нашег града, изјавио је заменик градоначелника Горан Весић на конференцији за новинаре одржаној у Старом двору поводом почетка ове значајне манифестације.  

Весић је истакао да је ово нови почетак и за Белеф јер ће сада имати другачију концепцију. 

– Белеф ће следеће године прославити 30 година. Основан је 1992. године за време тешке ситуације у којој се налазио наш град, када су због санкција сви традиционални фестивали или престали да постоје или су опстали, али у смањеном броју. Тада се јавила потреба да се организује једна оваква врста летњег фестивала и тако је настао Белеф. Мислимо да Белеф има значајно место међу нашим фестивалима и да треба више новца и енергије да улажемо у организацију овог фестивала – истакао је Весић.

Он је напоменуо да велики број суграђана због короне и других разлога неће путовати на море, те је то још један повод да се током лета понуди културни садржај грађанима, како би могли да уживају у позоришним представама, концертима.

– Нажалост, већина наших позоришта не ради током лета и ово је права прилика да понудимо ове садржаје. Белеф ће сваке године бити разноврстан и неће бити фестивал на који смо навикли претходних година. Слоган „Београд живи” на најбољи начин показује зашто је Белеф ове године толико садржајан. Желимо да после затварања, које је трајало скоро 16 месеци, Београд поново почне да живи и да на сваком кораку имамо различите културне садржаје, пре свега зато што су наши суграђани жељни културе, а нису могли тако често због страха и смањеног броја људи да одлазе у позоришта, биоскопе или на концерте – рекао је Весић.

Он је нагласио да се очекује да ће се 21. јуна укинути све мере када је реч о органзацији јавних догађаја. 

– Потрудили смо се да и у децембру, када су важиле рестрикције, организујемо џез фестивал, који је био једини организовани џез фестивал у Европи прошле године. Успели смо да организујемо Фест, једини филмски фестивал у Европи који је до сада организован,  а током јуна организоваћемо и Октобарски салон. Настојали смо да макар и у неком скраћеном обиму не одустајемо ни од једног нашег фестивала, јер сматрамо да је то важно за наше грађане. После затварања и живота у четири зида, мислимо да ће бити важно за Београђане да им понудимо овакве програме који ће бити нека врста социјализације људи – објаснио је заменик градоначелника.

Весић је додао да ће се организовати 32 позоришне представе и пет представа за децу, и то на просторима који нису уобичајени за организовање културних манифестација.

– Желимо да оживимо тргове, улице, тврђаву и разна места на којима људи нису видели овакве садржаје. После главног програма, организујемо програм који ће трајати дуже од месец и по дана под називом „Београдске летње ноћи”, које почињу 17. јула и трајаће до 28. августа. У оквиру тога организоваћемо више од 40 концерата широм града на најразличитијим јавним локацијама. Ово ће бити прилика за младе и неафирмисане уметнике. Добиће и хонораре од Града јер на тај начин желимо да их подржимо зато што су дуже од годину дана живели без прихода. Ово нису концерти за велике звезде, биће ту различите врсте музике, од џеза до класике, и свако ће моћи изабрати нешто за себе – казао је Весић.

Он је истакао да ће се организовати и дечји кутак на Тргу републике, испред Павиљона Цвијете Зузорић, у парку Војводе Вука и на Косанчићевом венцу.

– На овим локацијама биће приказано преко 100 дечјих представа и различитих програма током читавог лета. Биће и дечјих представа, концерата, радионица и различитих садржаја, како би они који са својом децом остају у Београду имали програме за децу, и то је оно што представља посебан део Белефа. Овог лета Београд ће бити пун различитих културних догађаја, јер су Београђани то заслужили. Били смо најбољи у вакцинацији и први у Србији смо прешли број од 50 одсто вакцинисаних тако да заслужујемо повратак нормалном животу. Верујемо да ће ово бити увод у добру сезону која нас чека на јесен, а ту мислим на наше традиционалне фестивале Бемус, Битеф и друге – казао је Весић.

Заменица председника Скупштине града и председница Одбора фестивала Андреа Радуловић истакла је да ће овогодишње издање Белефа бити обележено премијерним извођењима, новим пројектима, ауторима и представама.

– Главни позоришни програм трајаће до 10. јула, а затим нас очекују многобројни концерти и музички догађаји. У главном програму биће 17 извођења, од којих 13 представа, два концерта и два играчка концерта у Београдском драмском позоришту, Позоришту „Бошко Буха”, Малом позоришту „Душко Радовић”, Атељеу 212, на стадиону Ташмајдан, код „Победника” на Калемегдану и на многим другим местима. Такође, у пратећем програму постојаће сцена за младе где ће фестивалској публици бити приказано десет представа у виду годишњих испита, дипломских и мастер радова студената уметничких академија. Организоваћемо и дечји Белеф на којем ће се наћи пет представа а очекују нас и премијерна гостовања Народног позоришта Приштина из Грачанице, Крушевачког позоришта, Народног позоришта из Новог Сада, театра из Лазаревца и Новог Пазара – рекла је Андреа Радуловић, најавивши и наступ страних извођача.

Она је захвалила члановима Одбора и нагласила да су се заједнички трудили да садржај буде што богатији.

– Прошла година била је доста тешка за уметнике и овогодишњи фестивал донеће новине прожете премијерним садржајима и специјалним приказивањима која су дуго чекала да буду виђена – истакла је Радуловићева, захваливши свим учесницима који ће својим садржајима оплеменити овогодишњи фестивал.

Градски секретар за културу Иван Карл је рекао да је учињен један колективни напор да се манифестација која траје скоро тридесет година на неки начин препороди, да јој се да један нови живот.

– Белеф ће постати један од највећих фестивала, не само у Београду него и шире, јер траје два месеца. То је прилика да људи који су у граду, као и они који долазе, професионалци који играју и наступају буду део нечега што је ново и квалитетно. Добро је да се фестивали након двадесетак година редефинишу и то је увек потребно као нека врста нове енергије. Ми смо све наше манифестације и у време короне успели да сачувамо и да им одржимо континуитет тако да на овај начин шаљемо једну поруку да је то пример како може да се ради и у тешким условима. То ће бити забележено и за касније да је Град Београд у ово тешко време направио неке велике ствари на пољу културе. Шаљемо поруку да је заједнички рад јако важан, да доводи до тога да култура побеђује, што је један од слогана који смо користили за манифестацију „Дани Београда” – рекао је Карл. 

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Светски дан заштите животне средине обележен акцијом уређења дечијег вртића „Долорес”

Следећа вест

Весић: Решићемо проблем буке у граду

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *