Радојичић: Спасовданском литијом и молитвом исказаћемо захвалност свима који су се у претходној години борили за наше животе

Нема коментара Share:

07.06.2021.
Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић присуствовао је данас конференцији за новинаре „Заветна литија у Заветном храму” која је одржана у парохијском дому Храма Светог Саве поводом обележавања градске славе Спасовдана и Спасовданске литије.

Градоначелник је рекао да му је част и задовољство што је овогодишњи домаћин славе Града Београда и додао да је иза нас година изазова и велике борбе са вирусом корона, те да смо сви нестрпљиво чекали ове моменте када можемо делимично опуштеније да учествујемо у градским окупљањима и манифестацијама.

– Нисмо још победили и сви смо тога свесни, али и ова слава и наше окупљање говори о томе да улазимо у један мирнији период. Ова слава ће бити обележена на другачији начин него до сада. Томе има много разлога. Патријарх српски Порфирије је изразио жељу да имамо нову литију и да је организујемо на другачији начин у односу на претходне године. План је да литија у 19 часова крене од Вазнесењске цркве преко улица Кнеза Милоша, Краља Милана, Славије, затим Булеваром ослобођења до Храма Светог Саве – рекао је градоначелник, који је у име Града Београда и своје лично име позвао грађане да се придруже литији која ће бити организована у складу са свим епидемиолошким мерама.

Радојичић је истакао да ће грађани овом литијом изразити молитву за Београд и сетити се свих оних које смо изгубили у претходној години, а поготово оних који су изгубили битку са опаком болешћу.

– Литијом желимо заједно да покажемо захвалност свим људима који су се борили за наше здравље. На првом месту то су здравствени радници, лекари и медицинске сестре, сви људи који раде у здравству, али и многе друге професије – нагласио је Радојичић.

Он је подсетио на историју обележавања градске славе Спасовдана коју више од шест векова славимо.

– Од 1403. године, од када је Београд српска престоница, па све до данас слава се обележавала на различите начине. Нажалост, од 1946. до 1992. године смо имали паузу, а од тада поново прослављамо тај дивни празник када се Београђани помоле за бољи живот и просперитет нашег града. Мислим да је за будућност Београда и будућност свих нас важно да као и сваки српски домаћин славимо славу Града Београда, као и да кроз ту шетњу и уз молитву обележимо овај важан дан за Београд – рекао је градоначелник.

Он је најавио да ће обележавање градске славе Спасовдана почети литургијом у Вазнесењској цркви, затим ће у току дана бити организован свечани пријем у Старом двору, а увече ће бити литија. 

Радојичић је истакао да је као домаћин градске славе изузетно почаствован, те да је то за њега и велика одговорност и велико задовољство.

– Ово је посебан дан и због тога што ће на улици бити наше највеће светиње, мошти, које су врло ретко у историји биле на улицама града. То је можда још један разлог да позовемо грађане да дођу у што већем броју и да заједно пошаљемо поруку о томе колико је важно да живимо сложно. Ко крсно име слави, оном и помаже – рекао је на крају свог излагања градоначелник Радојичић.

Протојереј Владимир Левићанин рекао је да је Спасовдан слава Београда, али да су на њу добродошли сви они који желе да поделе благодет и радост.

– Ово је изузетан догађај и повод за благодарење господу Богу. Ово је слава нашег града и желећи да будемо једни уз друге, учинићемо и живот у нашем граду лепшим, бићемо бољи суграђани и боље комшије, биће нам свима лакше и једноставније када се препознамо у доброј намери и у доброј вољи. Надам се да ће већ следеће године сви грађани Београда бити домаћини славе, а не гости и да ћемо већ следеће године имати госте из других градова – навео је Левићанин.

Директор информативне службе Српске православне цркве Душан Стокановић истакао је да ће, за разлику од претходних година, свештеници носити мошти Свете Петке и Светог деспота Стефана Лазаревића. 

– Када смо са патријархом разговарали о начину прославе овогодишње славе Града Београда, до које је њему веома стало, он је исказао мишљење да свечана литија представља својеврсну молитву за Београд и Београђане. Патријарх, који ће предводити литију, изразио је жељу да у првим редовима литије буду и медицински радници, који су поднели огроман терет током епидемије вируса корона. Патријарх ће ићи под „небом”, представљеним платном, балдахином, који је разапет на четири стуба. По доласку у Храм Светог Саве верници ће моћи да се поклоне моштима светаца – рекао је Стокановић и прецизирао да ће у литији бити око 400 свештеника, појци свих београдских црквених хорова и неколико културно-уметничких друштава. 

Вишеструки светски шампион у дизању тегова Раде Савић рекао је да му је част што ће бити на челу литије и носити крст. 

– Много пута до сада сам обарао светске рекорде, али за мене ово има већу тежину и значење – казао је Савић.

Драмски уметници Слобода Мићаловић и Виктор Савић, промотери градске славе, позвали су грађане да присуствују литији од Вазнесењске цркве до Храма Светог Саве.

Сматрам да је ово величанствени, нови почетак који је значајан зато што ћемо се заједно молити и заједно стремити ка истом циљу, навела је Слобода Мићаловић и позвала грађане „да на најлепши начин упловимо у боље сутра уз молитву”. 

Виктор Савић је рекао да му је част што има прилику да и нешто млађу публику позове да присуствује литији и да „заједно молитвеном шетњом прославимо Спасовдан, славу Београда и Вазнесење господње, дан када је наше спасење и започело”. 

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Саобраћајни инспектори у контроли јавног превоза путника

Следећа вест

Промена технологије одношења отпада у Борчи

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *