Никодијевић и Весић угостили делегацију Републике Српске

Нема коментара Share:

08.06.2021.
Председник Скупштине града Никола Никодијевић и заменик градоначелника Горан Весић састали су се данас у Старом двору са делегацијом Републике Српске. Састанку су присуствовали министар пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади Србије Бранислав Недимовић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади Републике Српске Борис Пашалић, градоначелник Требиња Мирко Ћурић, као и председник Скупштине Бањалуке Младен Илић. 

Никодијевић је изразио задовољство посетом делегације Града Требиња и подсетио да је током последњих неколико година сарадња главног града Србије и Републике Српске интензивирана, као и да се састанци званичника одржавају готово сваког месеца.

– Наша жеља је да пређемо са речи на дела и почнемо са реализацијом договорених пројеката. Данас смо разговарали на нивоу градова Београда и Бањалуке, односно Београда и Требиња, као и на нивоу двеју влада, будући да су састанку присуствовали министри пољопривреде Србије и Републике Српске. Договорили смо се да реализујемо отварања Крајишке и Херцеговачке куће у Београду, односно Шумадијске куће у Бањалуци и Требињу. Све то би требало да служи дубљем повезивању Србије и Републике Српске, а идеја отварања Крајишке и Херцеговачке куће је пре свега промоција културе, традиције, али и пољопривредних производа – рекао је Никодијевић. 

Он је додао да је било речи и о другим пројектима, попут организације Дана Београда у Требињу и промоције главног града Србије као туристичке дестинације. 

– Током текућег месеца имаћемо и презентацију туристичке понуде Требиња и биће нам велико задовољство да будемо домаћини тог догађаја. Од почетка пандемије вируса корона били смо ограничени по питању кретања, али и поштовања великог броја прописа, мера и протокола, па се надам да ћемо сада, када је ситуација много боља, додатно интензивирати сарадњу са пријатељима из Републике Српске. Обавеза Београда, као највећег и главног града Србије, и уједно Бањалуке и Требиња, као највећих градова Републике Српске јесте да следе и прате сарадњу између две владе. Познато је да Влада Републике Србије планира да инвестира готово 800 милиона евра у Републику Српску у наредним годинама, а додао бих да постоји блиска сарадња у областима енергетике и саобраћаја. Чак и да не постоје добри односи између градова и влада наших држава, сарадња између људи је и даље ту, јер оно што спаја Србију и Републику Српску је много дубље од нашег пријатељства и политичких односа – поручио је Никодијевић. 

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић је захвалио званичницима Града Београда и Србије који су у претходном периоду пружали подршку како Требињу тако и другим градовима Републике Српске. 

– Данашње теме представљају наставак свега о чему смо разговарали на претходном састанку. Када је председник Србије Александар Вучић посетио Требиње пре три године, „родила”“ се идеја о отварању Крајишке и Херцеговачке куће у Београду. Ту смо да се доказујемо делима, а не причом и надам се да ће туристичка презентација Требиња у Београду бити организована већ током последње недеље јуна. Дани Београда у Требињу биће организовани у августу, а остаје нам да додатно радимо на пројектима из области спорта и културе – рекао је Ћурић. 

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић је рекао да је један од циљева интензивирања сарадње пласман пољопривредних производа и прерађевина из Републике Српске на београдском, али и читавом српском тржишту. 

– Наравно, желимо и да производи из Србије пронађу своје место на тржишту Републике Српске и о томе смо данас и разговарали. Идеја је да два министарства пољопривреде донесу оквирни заједнички споразум, који би усвојиле обе владе, како би се омогућило локалним заједницама да наставе сарадњу по овом питању. Уколико буде веће потражње, повећаће се производња, што свакако одговара свим произвођачима – рекао је Пашалић. 

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Обележено 60 година постојања Савеза удружења за помоћ ментално недовољно развијеним особама Србије

Следећа вест

Весић: Поново организујемо излете за сениоре

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *