Радојичић: Проширење капацитета вртића у четири предшколске установе

Нема коментара Share:

09.06.2021.
Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић потписао је данас у име Града Београда уговор којим се обезбеђује почетак адаптације и опремање предшколских установа на Врачару, Старом граду, Земуну и Обреновцу. Уговор је потписан са министром просвете, науке и технолошког развоја Бранком Ружићем, националном директорком „Новак Ђоковић фондације” Мајом Кремић и четири предшколске установе. Овај документ потписан је у оквиру Пројекта инклузивног предшколског васпитања и образовања, који се реализује уз подршку Светске банке. Чину потписивања присуствовао је и градски секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак.

Уговором је предвиђено да се у вртићима на територији ове четири општине повећају капацитети и отвори 21 нова група предшколаца у укупно пет објеката. Београд ће на овај начин уписати више од 500 нове деце свих узраста, међу којима и 110 беба. Крај радова предвиђен је за другу половину августа, како би деца могла нову школску годину да започну у новоопремљеним просторијама, са новим намештајем, играчкама и дидактиком.

Градоначелник Радојичић је подсетио да је све што се улаже у децу, нарочито предшколског узраста, од неизмерне важности.

– Морамо водити рачуна о њиховом здравом физичком развоју, а исто тако и о њиховом образовању и интелектуалном развоју. Уређење прве 22 просторије кроз које ће проћи нових 500 малишана веома је важно и свако улагање касније се вишеструко враћа. У овом тренутку нове просторије градиће се на Врачару, у Старом граду, Земуну и Обреновцу и користим прилику да захвалим министру Ружићу и Министарству просвете, науке и технолошког развоја, фондацији Новака Ђоковића, који нам увек доноси радост и задовољство, Светскоj банци, која даје огроман допринос у овом пројекту, као и градском секретару Славку Гаку на ангажовању. Ово је доказ да када се ради тимски за Београђане и Београђанке, може много да се уради и надам се да ће оваквих пројеката у будућности бити још више – истакао је Радојичић.

Министар Бранко Ружић је подсетио да Министарство просвете, науке и технолошког развоја од 2018. године реализује пројекат инклузивног предшколског васпитања и образовања уз помоћ зајма Светске банке.

– Пројектом је предвиђено отварање око 11.000 нових места у предшколским установама широм Србије кроз адаптацију, изградњу или пренамену постојећих објеката, као и њихово потпуно опремање. Желимо да стваримо амбијент за одрастање деце који ће бити комплементаран за развој сваке личности. Улагање у образовање је кључ развоја друштва, а овим уговором обезбедићемо у Београду нове 22 просторије за ту сврху. На нивоу Србије, то износи 100 нових соба. Овако ствaрамо услове да се више од 2.500 деце по први пут укључи у програм предшколског васпитања и образовања. Око 40 процената тих соба биће у Београду, чиме ће се смањити листе чекања, а поред мањих адаптација кроз пројекат обезбеђујемо изградњу нових или доградњу постојећих вртића у 35 јединица локалних самоуправа у Србији, што ће омогућити нових 5.500 места – казао је Ружић.

Национална директорка „Новак Ђоковић фондације” Маја Кремић подсетила је да се ова фондација већ 15 година бави овом темом.

– До сада смо опремили 47 вртића, ускоро ћемо отворити још четири, а сада смо добили и јаке партнере. Верујем да ћемо заједничким снагама успети да до 2030. године у Србији више немамо места за чекање у вртићима широм Србије – истакла је Кремићева.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Радови на водоводној мрежи у Земуну

Следећа вест

Почетак радова у Улици Сибињанин Јанка

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *