Рeкрeaтивни oдмoр зa дeцу и младе сa смeтњaмa у рaзвojу и пoмoћ и зa дeцу кoja излaзe из дoмскoг смeштaja

Нема коментара Share:

09.06.2021.
Одборници Скупштине Града Београда усвојили су данас на предлог Секретаријата за социјалну заштиту Одлуку о изменама и допунама Одлуке о правима и услугама социјалне заштите којом се директно помаже најостељивијој категорији наших суграђана. 

Према речима градске секретарке за социјалну заштиту Наташе Станисављевић, деци и младима са сметњама у развоју који користе услуге Центра за смештај и дневни боравак омогућен је рекреативни боравак. Рекреативни боравак би обухватио све кориснике предметне услуге, како децу и младе са сметњама у развоју, тако и одрасла лица са сметњама у развоју, а која услугу користе на основу решења Градског центра за социјални рад у Београду. Рекреативни боравак за све кориснике услуге обезбеђује установа. 

–  Рекреативним бораваком који установа организује као колективни, кориснику се обезбеђује превоз, одговарајући број пратилаца, смештај, исхрана, превентивна здравствена заштита, културно-забавне и рекреативне активности. Циљ наведених предлога и промена Одлуке о правима и услугама социјалне заштите јесте тај да се организовањем рекреативног боравка унапреди подстицање психофизичког и социјалног развоја, стварање основа за усвајање активног и здравог начина живота и коришћења слободног времена, развијање правилних хигијенских навика, подстицање самосталности у обављању личне хигијене, исхране и на пољу бриге о себи, стицање искуства у колективном животу и заједништву, излазак у природу и побољшање здравља, развијање физичких и моторичких вештина, задовољавање потреба за кретањем и игром – прецизирала је Станисављевићева.

Одлуком је увећана повремена једнократна новчана помоћ ученицима основних и средњих школа, чије су породице корисници новчане социјалне помоћи, за трошкове набавке школског прибора. Циљ је да се помогне деци из најугроженијих породица и тиме подстакну да постигну бољи успех у школским активностима. 

Увећана је и повремена једнократна помоћ деци и младима без родитељског старања, корисницима услуге домског или породичног смештаја који су способни за рад, и то од дана престанка услуге смештаја најдуже до годину дана. Имајући у виду да они немају ближих сродника који би им помогли у постизању бољих компентенција у односу на своје вршњаке, циљ је да се ова категорија лица оснажи за самосталан живот. 

– Наведене измене које смо увели унапређују положај  деце, младих и одраслих са сметњама у развоју, али и олакшавају свакодневно функционисање њихових породица. Такође, подршка младима који излазе из система социјалне заштите је још један од циљева социјалне политике Секретаријата за социјалну заштиту. На овај начин настојимо да им наведеном једнократном помоћи пружимо подршку за постепено укључивање у живот локалне заједнице – објаснила је градска секретарка за социјалну заштиту.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Уређење фасада у културно-историјским целинама

Следећа вест

Обилазак радова на изградњи надвожњака преко брзе пруге у Батајници

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *