„Гварнериус” постаје установа културе Града Београда

Нема коментара Share:

09.06.2021.
Образлажући информацију о иницијативи да се вршење оснивачких права над Установом културе „Гварнериус” пренесе са Јована Колунџије на Град Београд, заменик градоначелника Београда Горан Весић рекао је данас на седници Скупштине града да је у питању веома лепа дворана, те да је договор да је Град преузме и помогне да се она очува.

– У питању је приватни пројекат Јована Колунџије, у том делу града немамо нашу дворану и она ће бити корисна за многе догађаје. Јован ће поклонити Граду виолине које чува, а то је предивна колекција. Ово је добар начин да Град сачува неке пројекте из културе који су кренули као приватни. Наиме, тај простор је увек припадао Граду, Јован је плаћао кирију за коришћење простора. Установа је јединствена зато што ми немамо такву установу културе на територији града. Мислим да ово и треба да подржимо јер ћемо тако допринети да се сачува то што је Јован годинама скупљао, а реч је о импозантној збирци – појаснио је Весић.

Градски секретар за културу Иван Карл истакао је да је „Гварнериус” прва приватна и недобитна институција у Србији која је отворена у октобру 2001. године. У том простору је организовано више од 1.000 уметничких пројеката, концерата, фестивала, изложби, мајсторских радионица, промоција, предавања, књижевних вечееи и представа, навео је Карл.

– Центар лепих уметности „Гварнериус” је установа културе од националног значаја, чији је оснивач Јован Колунџија. Он је дотадашње складиште од 308 метара квадратних преуредио и оспособио за рад. Поред тога, Колунџија је купио и оспособио додатни простор од 121 метра квадратног и понудио га на одржавање Граду Београду – рекао је Карл.

Он је истакао да ће Град Београд по преузимању оснивачких права донирати „Гварнериусу” средства од 1.225.000 динара. 

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Концерт „Џез флуид” сутра на Цветном тргу

Следећа вест

„Урбанизација кроз културу” на Платоу Раше Попова

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *