Весић: Кризни штаб прихватио све предлоге, Београд се враћа нормалном животу

Нема коментара Share:

14.06.2021.
Заменик градоначелника Београда Горан Весић рекао је гостујући у Београдској хроници на Радио-телевизији Србије, да је Кризни штаб прихватио све захтеве који су стигли из престонице и закључио да се Београд после више од годину дана враћа нормалном животу.

Весић је изразио задовољство чињеницом да је Кризни штаб прихватио захтеве и рекао да ће, када Влада Србије буде усвојила уредбу на основу данашњих одлука Кризног штаба, угоститељски објекти на територији града који се налазе у стамнбеним зградама моћи да раде до један сат после поноћи, док ће објекти који нису у стамбеним зградама имати неограничено радно време на располагању, као што је било и пре пандемије.

– Дозвољено је емитовање музике у свим угоститељским објектима без обзира да ли су у стамбеним зградама, до један сат после поноћи. Дозвољено је организовање наставе у природи, што ће бити значајно, примера ради, за Центар дечијих летовалишта Београда, који није радио у претходних 15 месеци. Рекреативна настава, као и екскурзије и организација матурских вечери, су такође дозвољени, што важи и за свадбе, наравно уз поштовање свих мера и препорука које је Градски завод за јавно здравље препоручио још пре три месеца. Дозвољене су све јавне манифестације на отвореном, на којима је присутно до 500 људи – рекао је Весић.

Према његовим речима, организатори фестивала ће морати да траже посебно одобрење Кризног штаба и за сваки ће посебно бити донете одлуке о мерама.

– Сваки фестивал ће, дакле, бити организован под посебним условима, наравно уколико Кризни штаб одобри. Продужено је радно време трговинских објеката, сви могу да раде до 24 сата, а дозвољено је и одржавање спортских манифестација уз присуство публике и то до 30 одсто капацитета у затвореним објектима, а до 50 на отвореним. Сви предлози града су мање-више усвојени, а све одлуке су донете консензусом. Разговарали смо и о томе шта би могло да се уради да се додатно поспеши процес вакцинације – рекао је Весић.

Весић је апеловао на све власнике угоститељских и трговинских објеката да поштују све епидемиолошке мере, како не бисмо поново, навео је, дошли у ситуацију да се суочимо са новим ограничењима.

– Ковид није побеђен, вирус је и даље присутан, чекају нас јесен и зима и не смемо да дозволимо нови раст броја заражених. Маске су и даље препоручене у затвореном простору. Сада заиста све зависи од нас и од тога како ћемо се понашати. Број заражеих се смањује, данас их је у Београду свега 20, што је много боље него претходног понедељка. Враћамо се нормалном животу и то је велика победа свих грађана Србије, нарочито Београђанки и Београђана, који су били најодговорнији када је вакцинација у питању – поручио је Весић и додао да ће бити омогућено одржавање матурских вечери, на којима неће бити обавезно ношење маске.

Ипак, Весић је нагласио да би приликом организације матурских прослава гостима требало да се мери температура, као и да се поштују правила о физичкој дистанци.

– Мислим да је поштовање мера које је предложио Градски завод за јавно здравље у интересу свих нас. Желимо да деца прослављају матурско вече, јер је то веома важан дан за сваког од њих. Сада је ситуација ипак много другачија од прошлог лета, јер данас, примера ради, у Београду имамо 52 одсто вакцинисаних, а у међувремену је и велики број људи прележао вирус. Још увек не знамо шта ће се тачно дешавати у будућности са вирусом и коначну реч о победи пандемије даће лекари – рекао је Весић.

Он је подсетио да је у Београду, када је у питању популација од 65 до 74 године, вакцинисано више од 81 одсто становништва.

– Уколико томе додамо број оних који су прележали корону, као и оне који из неког разлога не смеју да приме вакцину, онда је јасно да је та старосна категорија станивништва скоро комплетно вакцинисана. Београђнаке и Београђани су заслужили да се врате нормалном животу и остало је само да будемо опрезни – поручио је Весић.

Весић је подсетио да ће сви основци од првог до четвртог разреда, добити бесплатан таблет-рачунар.

– Првог септембра ће сваки од 67.592 основца до четвртог разреда имати таблет,  који ће задужити њихови родитељи. Истовремено ћемо купити и дигиталне уџбенике за свако дете, који ће са таблетом чинити поклон свој деци од Града Беоргада. Изузетно сам поносан због тога и то ми је сигурно најдражи пројекат који смо реализовали у последњих осам година. То значи да ће уџбеници су практично бесплатни у Београду за све основце од првог до четвртог разреда. Трудићемо се у наредним годинама да „покријемо“ и друге разреде, односно узрасте. Поред тога, Град Београд ће купити 6.500 лап-топ рачунара за све наставнике и учитеље, који раде са том децом. Сви наставници ће имати нове лап-топове, а све учионице на територији града ће до 1. септембра бити „покривене“ бесплатним интернетом. У сваки таблет намењен деци од првог до четвртог разреда биће стављена картица која ће им омогућити бесплатан приступ интернету, како би свако дете имало интернет, без обзира на то да ли у свом дому имају интернет или не. Мислим да је то права револуција и велико улагање Града Београда у будућност, односно децу. Министар просвете, науке и технолошког развоја, Бранко Ружић, одржаће заједно са мном састанак са свим директорима школа у Београду, како бисмо се постарали да сви родитељи буду обавештени о бесплатним таблетима и дигиталним уџбеницима – рекао је Весић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Весић: Отварају се клубови за старије суграђане, у популацији преко 65 година вакцинисано 81 одсто

Следећа вест

Весић: Закон о буци допринеће ефикасном решавању овог проблема у граду

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *