Радојичић: Град Београд ће наставити да развија „Центар лепих уметности Јована Колунџије – Гварнериус”

Нема коментара Share:

15.06.2021.
Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић изјавио је да је Град Београд преузео оснивачка права на „Центар лепих уметности Јован Колунџија – Гварнериус” и простор од скоро 122 квадратна метра, на трајно коришћење, на иницијативу истакнутог српског виолинисте Јована Колунџије. По преузимању оснивачких права, за почетак рада овог центра, Град Београд издвојио је средства у износу од 1.225.850 динара. 

– „Гварнериус” данас заузима значајно место не само на културној мапи Београда већ и у свету. Одржати концерт у „Гварнериусу” за уметнике из земље и иностранства је постала важна ставка у њиховим биографијама. „Гварнериус” од самог оснивања посебну пажњу посвећује младим уметницима, редовно организује концерте и мајсторске курсеве са чувеним светским педагозима који им пружају могућност даљег професионалног усавршавања – рекао је градоначелник Радојичић.

Градоначелник је објаснио да су у оквиру овог центра реализовани бројни концерти, фестивали, такмичења, изложбе, позоришне представе, књижевне вечери, хуманитарни програми и филмске пројекције.

– Посебно ми је драго што су у „Центру лепих уметности – Гварнериус” били организовани бројни хуманитарни пројекти. Један од њих је био и циклус од осам концерата „Ми бринемо за децу из свратишта – придружите се и ви”, остварен у сарадњи са Градском општином Стари град, као и циклус од девет концерата „Пријатељске руке преко воде” посвећен страдалима од поплава – истакао је Радојичић. 

Сваке године се уз подршку страних амбасада у овом центру организују представљања култура разних земаља, попут Јапана, Анголе, Кореје, Аустралије, Канаде, Пољске, Мексика, Аргентине и других. 

– Подсетио бих да је „Гварнериус” проглашен установом културе од националног значаја одлуком Владе Републике Србије. Град Београд осећа одговорност да одржи и осигура уметнички квалитет који је овај центар и до сада имао. Ова установа посебно брине о развоју младих уметника, као и реализацији бројних активности хуманитарног карактера. Београд се поноси што је оваква установа амбасадор уметности нашег града у региону, као и у свету – закључио је Радојичић.

„Центар лепих уметности Јована Колунџије – Гварнериус” је била једна од првих приватних непрофитних институција културе у Србији, основана у октобру 2001. године. Налази се у Улици Џорџа Вашингтона 12. Установи је додељен назив „Гварнериус”, по виолини Јована Колунџије коју је 1754. године направио чувени градитељ виолина из Венеције, на којој Колунџија свира последњих 40 година. 

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Радојичић: Град Београд наставља да организује бесплатне друштвене активности за најстарије суграђане

Следећа вест

Планом о постављању плутајућих објеката дефинисане зоне, намена и њихов изглед

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *