Обележен Међународни дан борбе против насиља над старима

Нема коментара Share:

15.06.2021.
Градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић присуствовала је данас на Тргу републике манифестацији која се организује поводом 15. јуна, Међународног дана борбе против насиља над старима. Секретаријат за социјалну заштиту, уз подршку Градског центра за социјални рад у Београду и Црвеног крста Београд, спроводи ову кампању под називом „Осветли проблем – Стоп насиљу над старијим особама”.

Она је овом приликом истакла да кампања има за циљ подизање свести јавности о присутности насиља над старим, као и о томе како га спречити. 

– Промотивним активностима које ћемо спроводити настојаћемо да едукујемо старије суграђане како да препознају насиље, категоришу га, али и да их охрабримо да пријаве насиље.Такође, желимо да укључимо ширу друштвену заједницу и подигнемо ниво информисаности како би и оне особе које нису жртве насиља могле да га пријаве и тиме помогну онима који су злостављани. Циљ нам је да подигнемо свест грађана и укажемо на потребу заштите старијих особа. Они су ту за нас били цео живот, наш задатак је да сада ми будемо уз њих и заштитимо их од физичког и вербалног злостављања, од занемаривања и финансијског искоришћавања – рекла је Станисављевићева.

Она је додала да је према евиденцији Центра за социјални рад у 2020. години било 1.065 пријава насиља над старијима, од чега је 65 одсто жена пријавило насиље.

– Ако гледамо укупан број насиља у току прошле године, просек је осам одсто. Према истраживању Црвеног крста Србије, просек за Србију је 19 посто. Акцију смо покренили са Црвеним крстом Београд и Градским центром за социјални рад Београда, јер желимо да осветлимо овај проблем. О насиљу над старијим лицима се не говори често у јавности и желимо да скренемо пажњу да је ово једно од најсрамнијих облика насиља с обзиром на то да се чини над особама које су старе, непокретне, немоћне и које не знају како и коме да се обрате за помоћ. Из тог разлога смо покренули ову кампању која неће бити само данас већ ће се организовати током целе године, као и друге кампање, како бисмо показали нулту толернацију на све облике насиља – рекла је Наташа Станисављевић.

 Она је истакла да су у брошури и у промотивном споту који је снимио Црвени крст Београда објашњени различити облици насиља. 

– Најевидентији облик насиља јесте физичко, али може бити психичко и финансијско, које је код нас све учесталије. Финансијско насиље се дешава када старије особе овласте некога да уместо њих подиже новац, а овлашћено лице то злоуботребљава и не донеси им новац. Зато смо желели да објаснимо како да препознају и разликују ове облике насиља, коме и како да се обрате за помоћ и какве врсте помоћи могу имати – казала је секретарка.

Она је нагласила да ће ове године бити покренут додатни превентивни програм како би се оснажиле особе, посебно старије да препознају насиље.  

– Центар за социјални рад је прошле године покренуо први програм на тему оснаживања жена и како да препознају насиље. Ове године смо покренули програм намењен адолесцентима, између 15 и 19 година, који објашњава како да се боре против вршњачког и других облика насиља. Сада ћемо покренути и програм за помоћ старијим сообама – рекла је Станисављевићева.

Директорка Центра за социјални рад Београда Зорица Павловић истакла је да овај центар ради 24 сата и да се сваки грађанин може јавити анонимно уколико има било какву сумњу или сазнање о постојању насиља.

– Будући да је пријава анонимна, нема разлога да било ко не пријави насиље. Порука коју хоћемо да пошаљемо јесте да насиље треба пријавити и да сви морамо да имамо нулту толеранцију према насиљу. Такође, као представник Центра за социјални рад желим да упутим поруку здравственим институцијама и полицији да нам пруже подршку – рекла је Павловићева.

Представница Црвеног крста Београд Весна Либек истакла је да Црвени крст са својом мрежом волонтера има важну улогу у свему.

– Са Секретаријатом за социјалну заштиту и Градским центром за социјални рад допринећемо томе да се насиље пријављује, а уједно и превенцији насиља – рекла је Весна Либек.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Планом о постављању плутајућих објеката дефинисане зоне, намена и њихов изглед

Следећа вест

Наставља се сузбијање комараца са земље

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *