Радојичић: Град Београд наставља да организује бесплатне друштвене активности за најстарије суграђане

Нема коментара Share:

15.06.2021.
Поводом Међународног дана борбе против насиља над старијима, градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић је указао на значај бриге о потребама старијих суграђана и захвалио им на одговорном понашању које су показали у претходном периоду пандемије.

– Петнаести јун је дан на који сви треба да се посебно осврнемо и укажемо на значај бриге о потребама најстаријих суграђана. Само захваљујући њима, ми добијамо значајна животна знања и лекције базиране на искуству и тиме они чине значајан део идентитета нашег града. Важно је да одговорно бринемо о најстаријим суграђанима. Тиме исказујемо дубоку захвалност за њихов дугогодишњи допринос граду – изјавио је градоначелник Радојичић.

Град Београд реализацијом различитих активности настоји да побољша квалитет живота старијих суграђана. Отварање нових клубова за старије грађане, одржавање постојећих клубова, организовање разних бесплатних обука и радионица, организовање излета, служба „Помоћ у кући” само су неке од реализованих активности које Град спроводи за своје старије суграђане.

– Све ове активности су од великог значаја за наше суграђане, јер захваљујући њима, они успевају да одрже постојеће социјалне интеракције, али и да успостављају нове. Често се старија лица осећају усамљено, заборављено, па Град Београд баш из тих разлога овим активностима настоји да створи и одржи осећај припадности и заједништва, а то свакако позитивно утиче и на њихово здравствено стање. После 15 месеци паузе, у Београду су сада поново отворени сви клубови за наше најстарије суграђане – додао је градоначелник Београда.

У Београду тренутно постоји 31 клуб за старије суграђане, а током 2020. године отворена су три потпуно нова клуба за старије у насељу Железник, ГО Чукарица, у насељу Мријево, ГО Звездара, као и у насељу Бањица на тероторији ГО Вождовац, док је у последњих седам година отворено чак 12 нових.  Сходно исказаним потребама наших старијих суграђана, у наредном периоду у плану су реновирање и адаптација клубова на територији општина Сопот и Гроцка, као и на Петловом брду у општини Раковица.

Град Београд је организовао и службу „Помоћ у кући” која функционише у оквиру Геронтолошког центра Београд. Ову службу чини 620 геронтодомаћица које непосредно пружају услуге помоћи старим и изнемоглим лицима. Овај програм се реализује за готово 2.500 корисника.

Током трајања пандемије, Град Београд је за своје најстарије суграђане, старијима од 65 година, при градским општинама формирао кол-центре и волонтерске сервисе, чији волонтери су им током забране кретања достављали на кућну адресу потребне лекове и намирнице. Овај сервис је пуно допринео и успешној реализацији имунизације старијих, који су преко кол-центра могли да поднесу пријаву за имунизацију против вируса корона, као и преко портала е-Управе, а за оне којима је то било потребно, обезбеђен је превоз на заказани термин за имунизацију – истакао је Радојичић.

Он је захвалио најстаријим суграђанима, јер су они, како је рекао, послали пример свима нама како се одговорно треба понашати у кризним ситуацијама.

– Драго ми је што се након периода изолације и самоће наши најстарији суграђани поново враћају нормалним друштвеним активностима. Подсетио бих да стопа вакцинације популације старије од 65 година у Београду износи скоро 81 одсто. Водећи рачуна о сопственом здрављу, они су се бринули и о здрављу свих нас и хвала им на томе – закључио је Радојичић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Радови на Земунској гимназији недовољно брзи

Следећа вест

Радојичић: Град Београд ће наставити да развија „Центар лепих уметности Јована Колунџије – Гварнериус”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *