Весић: Бесплатне школе спорта за 62.000 београдских основаца

Нема коментара Share:

18.06.2021.
Град Београд ће, заједно са Министарством за омладину и спорт, од септембра за децу од првог до четвртог разреда у дванаест београдских општина увести бесплатне школе спортова, најавио је данас заменик градоначелника Горан Весић. Он је са министром за спорт и омладину Вањом Удовичићем, секретарком за спорт и омладину Драганом Белојевић и представницима Oпштине Врачар обишао ОШ „Свети Сава” и уручио спортске реквизите деци ове школе.

– Бесплатне школе спортова ће се организовати у 125 школа, а обухватиће фудбал, рукомет, одбојку и кошарку, четири борилачке дисциплине, гимнастику, плес и друге спортове. У овај пројекат ће бити укључено око 60.000 деце јер желимо да омогућимо родитељима да не морају да плаћају школе спортова за своју децу, већ ће то њихова деца добијати бесплатно. Ту ће бити и професори и представници ДИФ-а чиме ћемо помоћи и родитељима да њихов кућни буџет буде већи – рекао је Весић.

Он је подсетио да ће се овај пројекат реализовати на 12 београдских општина и захвалио министру Удовичићу што је подржао овај пројекат.

– Министарство је обезбедило новац и заједно са Градом равноправно учествује у овом пројекту, што показује како заједно можемо много да урадимо за децу Београда. Позивам све родитеље чија су деца узраста од првог до четвртог разреда а налазе се на једној од дванаест општина које спроводе овај пројекат да контактирају са својим школама и бесплатне школе спорта биће им обезбеђене. Наша идеја је да следеће године у програм уђе свих 17 општина, као и деца од првог до осмог разреда, а такође и да уведемо нове активности попут, рецимо, пливања. Дакле, после бесплатних таблета, дигиталних уџбеника, сада улажемо и у школе спортова што говори колико бринемо о нашој деци – рекао је Весић, нагласивши да је улога друштва да обезбеди сваком детету да се бави спортом и да је то база из које се даље појединци могу регрутовати за врхунски спорт.

Министар Удовичић је истакао да је ово једна од акција коју ово министарство спроводи у сарадњи са локалним самоуправама.

– Желимо да укажемо на то колико је значајно бавити се рекреативним спортом и усадити деци спортски дух. Ако желите да будете добри у било чему, основ је да будете здрави и да се тако опходите према себи самима. Заједно са Градом Београдом и на иницијативу заменика градоначелника Горана Весића настављамо акцију опремања фискултурних сала у Београду а данашњом донацијом лопти желимо да још више мотивишемо децу да уђу у систем спорта, уз пратњу професора физичког васпитања. Пројекат „Спорт у школе” функционише већ седам година. Овом акцијом желимо да мотивишемо децу да се што више приближе спорту – рекао је министар Удовичић и навео пример кошаркаша Николе Јокића који је каријеру започео управо кроз систем школског спорта.

Секретарка за спорт и омладину Драгана Белојевић рекла је да је овај секретаријат две године радио на идеји бесплатне школе спорта.

– Пилот пројекат започео је прошле године у Општини Раковица, где је одзив био веома добар. Нажалост, ковид нас је у том тренутку зауставио, али сада смо заиста срећни што се пројекат наставља јер знамо да радимо праву ствар. Желим деци да поручим да се игром долази до звезда, а родитељима ће бити и најједноставније да се о свим детаљима распитају директно у школи – рекла је Белојевићева.

Професор на Факултету физичког васпитања Дејан Сузовић рекао је да је у пилот пројекту на општини Раковица највише интересовања било за борилачке спортове, плесове и спортове са лоптом. Он је истакао да је за децу важно да се баве базичним спортовима попут гимнастике, како би се одатле развијали у другим правцима и развијали моторику.

Бесплатне школе спортова обухватају осам спортова: фудбал, кошарку, одбојку, рукомет, ритмичку гимнастику, плес, џудо и атлетику, a за 62.000 дечака и девојчица часове спорта држаће 96 наставника физичког и 110 студената ДИФ-а.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Награђени ученици средњих и основних школа

Следећа вест

Режим уласка моторних возила на гробља

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *