Расписан конкурс за идејно решење споменика Диани Будисављевић

Нема коментара Share:

19.06.2021.
Град Београд и Историјски архив Београда данас су у сарадњи са Удружењем архитеката Србије расписали отворени, пројектни, једностепени, анонимни вајарско-архитектонски конкурс за идејно решење изгледа јавног спомен-обележја Диани Будисављевић у Београду, изјавио је заменик градоначелника Београда Горан Весић.

– Споменик се подиже у оквиру Парка Диане Будисављевић, који се налази на простору Савског кеја уз Карађорђеву улицу, на потезу Бранков мост – Бетон хала. Место за подизање јавног спомен-обележја Диани Будисављевић је зелена уређена површина – изјавио је Весић.

Он је истакао да се конкурсом од уметника тражи да предложена решења јавног спомен-обележја буду оригинална, естетски примерена лику и делу Диане Будисављевић.

– Трребало би да ликовни израз јавног спомен-обележја концепцијски и визуелно јасно упућује на симболику дела Диане Будисављевић, али и свеукупно да даје специфични тон и амбијенталну слику целокупног простора парка који и носи име Диане Будисављевић. Такође, требало би да предложена решења допринесу повећању атрактивности предметног простора у смислу експлицитног културног дијалога са корисницима простора. Обликовање јавног спомен-обележја Диани Будисављевић треба да буде у духу времена у којем настаје, као и да естетика споменика буде примерена поруци коју исказује – рекао је заменик градоначелника Београда.

Према његовим речима, рок за предају радова је 21. септембар 2021. године.

– Позивам наше уметнике да учествују у конкурсу за идејно решење изгледа јавног спомен-обележја Диани Будисављевић. Подизањем споменика великој хероини остаће неизбрисив траг једног тешког времена у којем су јунаци били људи са великим срцем и чистом душом, каква је била Диана – рекао је Горан Весић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Весић: Настављамо да мотивишемо грађане да што више користе бицикл

Следећа вест

Весић уручио кључеве просторија Удружењу грађана „Animal rescue Serbia”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *