Радојичић: Систем у „Београдском водоводу” стабилан, вода исправна, апел да се троши наменски и рационално

Нема коментара Share:

23.06.2021.
Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић посетио је јутрос ЈКП „Београдски водовод и канализација” како би се уверио да све добро функционише у овом захтевном периоду високих температура, када су повећане потребе за водом.

Он је за РТС истакао да је систем стабилан и да су резервоари на 70 одсто капацитета, а да после 18 часова и поред апела долази до наглог скока потрошње воде, поготово у приградским деловима града.

– Систем је стабилан, вода је безбедна, редовно се контролише и сви параметри су потпуно задовољавајући, тако да можемо бити врло задовољни. Контролишу се узорци воде на производним погонима, као и на репрезентативним славинама код потрошача у граду, a анализе хигијенске исправности воде за пиће показују одличне резултате. Подаци говоре да је вода потпуно безбедна јер ово градско предузеће функционише на највишем европском и светском нивоу – рекао је Радојичић.

Градоначелник је подсетио да су цистерне са водом за пиће постављене од 8 до 20 часова на шест прометних локација у граду, на Тргу републике, код Тржног центра „Стакленац”, на Београдском сајму, у смеру ка Чукарици, на Зеленом венцу, код Вуковог споменика, код зграде Општине Нови Београд и у Земуну, на крају Улице цара Душана.

Градоначелник Радојичић је упутио апел суграђанима да наменски и рационално користе воду, поготово у рубним градским општинама, јер је вода наше заједничко богатство и сви би требало да покажемо одговорно понашање у овом моменту. Како је истакао, и са медицинске стране је важно апеловати на грађане да без преке потребе не проводе много времена на сунцу.

– Овде сам данас зато да заједно са директором и стручњацима ЈКП „Београдски водовод и канализација” још једном исконтролишемо да ли све иде по плану и могу да кажем да сам врло задовољан како овде све функционише – рекао је први човек Београда.

Раде Бегенишић, директор Командно-контролног центра ЈКП „Београдски водовод и канализација” је овом приликом објаснио да се на мониторима прати попуњеност резервоара, која је тренутно 70 одсто, те да се труде да се тај проценат одржи.

ЈКП БВК у овом моменту производи 6.600 литара воде у секунди, што значи да уредно и без икаквих проблема снабдева све потрошаче. Ипак, тренутна потрошња воде је већа за око 30% у односу на годишњи просек.

– Јуче смо имали велики удар потрошње воде. Иначе је просек потрошње воде по становнику 230 литара дневно, а јуче је био више од 400 литара. Региструјемо нерационалну и ненаменску потрошњу у рубним градским насељима и користим ову прилику да апелујем на потрошаче да воде рачуна о томе. Наша вода није намењена за заливање бетонских и зелених површина већ за пиће и одржавање хигијене. Неће бити рестрикција воде, али апелујемо на грађане да се одговорно понашају – рекао је Бегенишић.

Градоначелник је након посете ЈКП „Београдски водовод и канализација” посетио и једну од шест постављених цистерни са пијаћом водом, која се налази код Београдског сајма, у смеру ка Чукарици.

Градоначелник је за телевизију К1 посебно нагласио да су у оквиру мера предострожности уведене посебне мере у организацији рада јавних предузећа, те ће радници ових предузећа, који раде на отвореном, у најтоплијем делу дана имати прилику да се освеже, а радиће рано ујутру или касно поподне.

– Око 1.500 радника јавних комуналних предузећа је и данас на терену, за њих нема одмора и у оваквим данима. Зато смо им обезбедили довољно воде, а апелујемо на њихове руководиоце да воде рачуна о томе да радници у најтоплијем делу дана што мање буду изложени сунцу – рекао је Радојичић.

Градоначелник Радојичић је посебно нагласио да се редовно врши и контрола јавних купалишта у Београду, што је у надлежности Градског завода за јавно здравље.

– Управо сам био на Ади Циганлији. Редовно се контролише квалитет воде Савског језера, и то два пута недељно, понедељком и четвртком, као и свих јавних купалишта у граду. Мерење квалитета воде спроводи се од 15. маја до 15. септембра. Резултати испитивања квалитета воде у последњих 10 година јасно указују да Град Београд има воду одличног квалитета. Вода на Ади Циганлији задовољава норму I или II класе квалитета површинских вода према свим испитаним хемијским и микробиолошким параметрима – нагласио је градоначелник Радојичић.

Како је истакао, Београд почиње да се враћа нормалним животним токовима, у Београд се враћају туристи, купалишта су пуна.

– Ипак, и поред повољније епидемиолошке ситуације, требало би да сви и даље водимо рачуна и наставимо да поштујемо прописане епидемиолошке мере – закључио је градоначелник Радојичић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Уручене стипендије младим перспективним спортистима

Следећа вест

Весић: У Београду ревакцинисано више од 50 одсто пунолетног становништва

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *